«Ενεση» έξι δισ. δολ. στην GMAC

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 08:57
UPD:10:25

«Πακέτο» ύψους έξι δισ. δολαρίων για τη διάσωση του επενδυτικού ομίλου GMAC, ο οποίος ελέγχεται από την General Motors και την Cerberus Capital Management ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το υπουργείο θα αγοράσει μερίδιο ύψους πέντε δισ. δολαρίων στην GMAC, ενώ θα χορηγήσει και δάνειο ενός δισ. δολαρίων στην GM, προκειμένου να μπορέσει η αυτοκινητοβιομηχανία να συμμετάσχει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο δάνειο των 13,4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη δεσμευθεί να παραχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στις GM και Chrysler.

Τα νέα αυτά κεφάλαια εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν την GMAC να επεκτείνει τον δανεισμό προς τους αγοραστές αυτοκινήτων και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο και στη διάσωση της GM.

Σημειώνεται ότι η GMAC είναι η πρώην χρηματοπιστωτική υπηρεσία της GM - και νυν ανεξάρτητη. Έχοντας επεκταθεί και στον τομέα των στεγαστικών δανείων, έχασε πέντε δισ. δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες. Αναλυτές επισημαίνουν πως μια πιθανή χρεοκοπία της GMAC θα ενέτεινε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση της GMAC θα αντληθούν από το σχέδιο Πόλσον για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα