Πιέσεις στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 13:50
UPD:13:56

Οι αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν πως η Ευρωζώνη θα γιορτάσει τα 10 χρόνια υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, την 1η Ιανουαρίου, υπό τη σκιά μιας σοβαρότατης ύφεσης.

Αντιμέτωπη με πιέσεις για μια νέα μείωση των επιτοκίων της θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων για έβδομο συνεχόμενο μήνα και τα χαμηλά επίπεδα χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πωλήσεις, οι θέσεις εργασίας και τα περιθώρια κέρδους στις εταιρείες λιανικής πώλησης υποχώρησαν αυτόν το μήνα, καθώς η ύφεση έπληξε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές δαπάνες, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, τα αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης στις τράπεζες οδήγησαν σε επιβράδυνση της χορήγησης δανείων στον ιδιωτικό τομέα για ενδέκατο κατά σειρά μήνα το Νοέμβριο, σε αύξηση 7,1% από αύξηση 7,8% που είχε σημειώσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν πως η Ευρωζώνη θα γιορτάσει τα 10 χρόνια υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, την 1η Ιανουαρίου, υπό τη σκιά μιας σοβαρότατης ύφεσης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, παρά τη διστακτικότητα που δείχνουν τα μέλη της.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 175 μονάδες βάσης στο 2,5%.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο», επισημαίνει οικονομολόγος της Bank of America, τονίζοντας πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει «μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα