Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο 2% της Fed για το 2023

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 17:11
UPD:17:20
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Federal Reserve φέτος και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι κατά μέσο όρο 5% φέτος, από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 4,6%, σύμφωνα με τη διάμεση τιμή 76 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα 4-10 Φεβρουαρίου. Η έρευνα προηγήθηκε της τελευταίας έκθεσης ΔΤΚ της κυβέρνησης, η οποία έδειξε ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ένα νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Fed, πιθανότατα θα είναι κατά μέσο όρο 4,2% το 2022, σταθερότερος από την πρόβλεψη 3,8% από τον περασμένο μήνα. Και τα δύο μέτρα θα είναι κατά μέσο όρο πάνω από 2% το 2023, είπαν.

Ο πληθωρισμός, που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, είναι η κύρια ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Fed, οι οποίοι δέχθηκαν πιέσεις να τον περιορίσουν. Είναι έτοιμοι να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πιθανότατα.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση πολιτικής τους τον επόμενο μήνα, ούτε είναι πιθανή μια κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο, παρά το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα στις τιμές καταναλωτή που πυροδότησε εικασίες για τέτοιες επιλογές .

Ωστόσο, μια έκτακτη απότομη αύξηση κινδυνεύει να σηματοδοτήσει πανικό και να ενισχύσει την κριτική ότι η κεντρική τράπεζα είναι πολύ πίσω στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ μόλις τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών θα μειωθεί αργότερα φέτος. Ο Πάουελ έχει επίσης δείξει ότι προτιμά την οικοδόμηση συναίνεσης εντός της επιτροπής χάραξης πολιτικής και κανένας αξιωματούχος της Fed δεν σηματοδοτεί τώρα αγώνα δρόμου για δράση πριν από τη συνάντησή της στις 15-16 Μαρτίου.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα ήταν ευρείας βάσης και έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές επεκτείνονται πέρα ​​από τις κατηγορίες αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία, όπως τα αυτοκίνητα, σε υπηρεσίες όπως η ασφάλιση υγείας και τα ενοίκια.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ πιθανότατα δέχτηκε επίσης μεγάλο χτύπημα για να ξεκινήσει η χρονιά. Οι προσδοκίες για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στο μισό στο ετήσιο 1,5% αφού οι οικονομολόγοι αξιολόγησαν πλήρως τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron καθώς και τον πληθωρισμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ενισχύθηκαν ελαφρώς για το δεύτερο τρίμηνο και μειώθηκαν για το τρίτο τρίμηνο.

Μεγάλο μέρος της αδυναμίας του πρώτου τριμήνου μπορεί να αποδοθεί στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες τώρα αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 1,8% σε σύγκριση με 2,5% στην έρευνα του Ιανουαρίου. Ο πληθωρισμός κατατρώει τους μισθούς των Αμερικανών, αφήνοντας λιγότερο διακριτικό εισόδημα μετά τις υψηλές τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα