Χ. Πόλσον: Οι ΗΠΑ δεν είχαν τα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν την κρίση

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008 09:46

Η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει την χρηματοοικονομική κρίση χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα «εργαλεία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Προχωρήσαμε σε όλες αυτές τις ενέργειες χωρίς να διαθέτουμε όλες εκείνες τις εξουσίες που χρειάζεται ένα μεγάλο κράτος όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο Πόλσον σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του προτού αποχωρήσει από το αμερικανικό υπουργείο.

Όπως επισήμανε, ακόμη και μετά την έγκριση του σχεδίου των 700 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο, τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην διαθέτουν «εργαλεία», όπως για παράδειγμα ένα επαρκές ειδικό καθεστώς πτωχεύσεων για χρηματοοικονομικές εταιρείες – πλην των τραπεζών.

«Έχουμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά ιστορικό για το οποίο δεν είχαμε κάποιο εγχειρίδιο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός. Σύμφωνα με τον Χένρι Πόλσον, οι λόγοι για τους οποίους η κατάσταση ήταν δύσκολη είναι, πρώτον, ότι οι υπερβάσεις αυτές «χτίζονταν» εδώ και πολλά χρόνια και, δεύτερον, ότι η δομή του παγκόσμιου συστήματος και των ρυθμιστικών αρχών ήταν εξαιρετικά πεπαλαιωμένη στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο αμερικανός υπουργός στους FT, οποιαδήποτε αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος θα πρέπει να δίνει έμφαση στην «καλύτερη και πιο αποτελεσματικότερη» νομοθεσία και θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι υποδομές και δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέπουν την κατάρρευση μεγάλων ιδρυμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα