Ε.Ε.: Η «ακτινογραφία» της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 13:17
UPD:13:21

Αν και το τουριστικό οικοσύστημα της Ε.Ε. έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, ο κλάδος αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της απασχόλησης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα της Ε.Ε.; Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020 στους κλάδους των καταλυμάτων, των αεροπορικών μεταφορών, των τουριστικών πρακτορείων και των ταξιδιωτικών γραφείων απασχολούνταν περισσότερες γυναίκες. Το ποσοστό τους έφτανε το 58%, ενώ το μερίδιο των ανδρών ήταν 42%. Στο σύνολο ωστόσο των οικονομικών δραστηριοτήτων υπερτερούσαν οι άνδρες με 54%.

EUROSTAT

Στον τουριστικό τομέα απασχολούνταν επίσης υψηλότερος αριθμός εργαζομένων με χαμηλότερη εκπαίδευση (18% συγκριτικά με το σύνολο των οικονομικών δραστηριότητων που ήταν 17%), περισσότεροι αλλοδαποί εργαζόμενοι (13% έναντι 8% στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας), καθώς και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι  (9% έναντι 7%)

Βασικά χαρακτηριστικά του εργασιακού τοπίου στον τουριστικό κλάδο αποτελούν επίσης τα σχετικά υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης (23% έναντι 19% για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων) και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (18% έναντι 14%).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα