Ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια τα κέρδη της Danaos το 2021

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 06:50
UPD:11:53
danaos.com

Του Γιώργου Γεωργίου
[email protected]

«Λαμπρό» χαρακτήρισε το μέλλον ο CEO της Danaos Corporation, Γιάννης Κούστας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το 2021, έτος κατά το οποίο τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, ως απόρροια της παρατεταμένης ευφορίας στην αγορά μεταφοράς containers.

«Το 2021 ήταν εξαιρετικό για όλη τη βιομηχανία containers και ακόμη περισσότερο για την Danaos» τόνισε ο κ. Κούστας. Η ναυτιλιακή αξιοποίησε τα υψηλά ναύλα και «κλείδωσε» σε πολυετείς ναυλώσεις το στόλο της, γεγονός που επέφερε αυξημένη κερδοφορία και ενισχυμένο μέρισμα. 

«Εκτόξευση» κερδών

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Danaos «σκαρφάλωσαν» στο 1,05 δισ. δολάρια το 2021, έναντι 153,5 εκατ. δολαρίων το 2020. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, τα κέρδη έφτασαν τα 165,9 εκατ. δολάρια από 43,1 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2020. 

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 689,5 εκατ. δολάρια από 461,5 εκατ. δολάρια. Σε επίπεδο τριμήνου, ενισχύθηκαν στα 215 εκατ. δολάρια από 119,6 εκατ. δολάρια.

«Προβλέψαμε τις διαρκείς διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη σύσφιξη της αγοράς στη διάρκεια του 2022, πολλά τρίμηνα πριν. Η πρόβλεψη οδήγησε την ανάπτυξη και τη στρατηγική ναυλώσεων της εταιρείας και αμφότερες μεγιστοποίησαν τα έσοδά μας» σχολίασε ο κ. Κούστας. 

«Ως αποτέλεσμα, η μετοχή μας τετραπλασιάστηκε το 2021, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πλησίον των 2 δισ. δολαρίων» συμπλήρωσε.

Πέραν των ναυλώσεων, σημαντικό ρόλο στην κερδοφορία της ναυτιλιακής διαδραμάτισε και η επένδυση στην ισραηλινή εταιρεία τακτικών γραμμών Zim. Το μετοχικό μερίδιο των 7,1 εκατ. κοινών μετοχών της Danaos αποτιμήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 στα 423 εκατ. δολάρια.

Αύξηση μερίσματος 50%

Η Danaos προκήρυξε μέρισμα 0,75 δολαρίων ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το οποίο θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 50%, ως αποτέλεσμα της ορατότητας των εσόδων μας. Οι σημαντικές ταμειακές ροές της εταιρείας στηρίζουν το αυξημένο μέρισμα και μας παρέχουν την ευελιξία να επιδιώξουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, να μειώσουμε τη μόχλευση και να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών» επεσήμανε ο Γιάννης Κούστας.

Προοπτικές

«Η στρατηγική ναυλώσεων θα αποφέρει καλύτερες ταμειακές ροές το 2022 και συνολικά τα συμβασιοποιημένα έσοδα, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, με μέση διάρκεια ναύλωσης τεσσάρων ετών προσφέρουν βεβαιότητα στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Κούστας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό κάλυψης του στόλου σε ναυλώσεις για το 2022 αγγίζει το 96,6%.

Όπως εξήγησε ο πλοιοκτήτης, οι μακροπρόθεσμες ναυλώσεις είναι πλέον η κανονικότητα στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου (counterparty risk) που κυριάρχησε την προηγούμενη δεκαετία, «έχει εκλείψει πλήρως».

Τέλος, ο κ. Κούστας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον ωφελούν και αναμένεται να ωφελήσουν ακόμη περισσότερο την αγορά. Αυτό, διότι, όπως είπε «θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των εν ενεργεία πλοίων. Αυτές οι επενδύσεις, από κοινού με τις μειώσεις στην ταχύτητα - λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών - θα στηρίξουν περαιτέρω την ισχύ της αγοράς».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα για τα μελλοντικά καύσιμα έχει περιορίσει τις παραγγελίες για νέα πλοία, τάση που ο ίδιος εύχεται να διατηρηθεί.

Η Danaos διαχειρίζεται ένα στόλο από 71 containerships, χωρητικότητας 436.589 TEUs, και είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα