Διευκολύνσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 13:32

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣγια την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους οφειλέτες του δημοσίου ισχύουν από 1/1/2007. Οι διευκολύνσεις αυτές προβλέπονται στο τελευταίο φορολογικό νόμο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Μεταξύ άλλων μειώνεται σε 5 τοις χιλίοις το παράβολο που καταβάλλεται με την αίτηση για την εξέταση αιτήματος διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Έτσι, για οφειλή 1.000 ευρώ το παράβολο ορίζεται πλέον σε 5 ευρώ από 15 ευρώ που ίσχυε και για οφειλή 1.500 ευρώ σε 7,5 ευρώ από 15 ευρώ.

Στις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης υπάγονται και όλες οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις των οφειλών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να υπερβούν συνολικά τις 48.

* Δεν θα βεβαιώνονται οφειλές μικρότερες των 30 ευρώ ανά οφειλέτη και στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί τέτοια ποσά θα επιστρέφονται στον οφειλέτη.

* Αυξάνεται από τα 150 ευρώ σε 300 ευρώ το ποσό της οφειλής για το οποίο δεν θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά τον οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από την εφορία.

* Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών είναι μέχρι 600 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 600 ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι το 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 600 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα