Aισιόδοξος ο πρόεδρος του Χ.Α. για το 2007

«Να ξαναφέρουμε στη Σοφοκλέους τους Έλληνες επενδυτές»
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 13:20
UPD:13:44

A- A A+

ΣΤΗΝ ιστορική αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2007 και η κοπή της πίττας του Χρηματιστηρίου.

«Είμαστε αισιόδοξοι, πως και ο νέος χρόνος, ο τελευταίος που εγκαινιάζεται “χρηματιστηριακά” σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θα είναι πολύ καλός. Και πώς να μην είμαστε άλλωστε αισιόδοξοι; Το 2006 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε ενισχυμένος κατά 20%», ανέφερε ο κ. Καπράλος.

«Το σημαντικό γεγονός όμως που σημάδεψε την περυσινή χρονιά, είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών επεκτάθηκε και στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Έτσι ο δείκτης FTSE/ATHEX Mid 40 αυξήθηκε κατά 54% ενώ ο FTSE 80 κατά 40%. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2006 ξεπέρασε τα 342 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 63% σε σχέση με το 2005 που ήταν στα 210 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και την αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην αγορά μας. «Είμαστε περήφανοι, γιατί καταφέραμε, να ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία η λειτουργία της κοινής Πλατφόρμας με την Κύπρο, να αυξήσουμε την εξωστρέφεια όχι μόνο τη δική μας, του Ομίλου ΕΧΑΕ αλλά και πολλών Ελληνικών Επιχειρήσεων, που τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν στο στόχαστρο ξένων επενδυτών με εξαιρετικά αποτελέσματα και βέβαια να λύσουμε ένα θέμα που απασχολούσε για χρόνια όλα τα μέλη του Χρηματιστηρίου, το θέμα του Επικουρικού», είπε χαρακτηριστικά.

«Για τη χρονιά που ξεκινάει σήμερα», συνέχισε ο κ. Καπράλος, «έχουμε σαν στόχο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να ξαναφέρουμε στη Σοφοκλέους τους Έλληνες επενδυτές. Και μιλώντας για τους Έλληνες επενδυτές, εννοώ τόσο τους θεσμικούς επενδυτές όσο και τον συνειδητοποιημένο ιδιώτη επενδυτή.

»Προς αυτό τον στόχο κινούμενοι ξεκινάμε μια σειρά νέων σύγχρονων προϊόντων όπως τα ΕTF’s. Ταυτόχρονα δημιουργούμε μια καινούργια ημι-εποπτευόμενη αγορά, ώστε να μην υστερούμε σε τίποτε από τα άλλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σε ότι αφορά την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, συνεχίζουμε την προσπάθεια εξωστρέφειας αλλά και τις προσπάθειές για συνεργασίες με τα γειτονικά αλλά και τα πιο προηγμένα Χρηματιστήρια της Ευρώπης. Πιστεύω ότι το 2007, θα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή χρονιά για όλους μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Από την πλευρά μας κάναμε ειλικρινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τη συμβολή μας στην εξέλιξη της αγοράς. Μειώθηκε περαιτέρω το λειτουργικό κόστος μας και αυξήθηκαν τα κέρδη των μετόχων μας, εξέλιξη που μας επέτρεψε να μειώσουμε από σήμερα τις επιβαρύνσεις των συναλλαγών κατά σημαντικό ποσοστό. Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τη νέα χρονιά είναι, για εμάς, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, για την πολιτεία, να μειώσει τις επιβαρύνσεις των συναλλαγών και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο, για τις εκδότριες εταιρίες, να βελτιώσουν την εταιρική τους διακυβέρνηση και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να διευρύνουν την γκάμα των υπηρεσιών αυτών».

Στην εκδήλωση παρέστησαν o πρώην Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κύριος Χ. Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κύπρου κύριος Α. Κλεάνθους, καθώς και οι Πρόεδροι, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Πιλάβιος, του ΣΜΕΧΑ κ. Α. Μωραϊτάκης, της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ. Ν. Ταβουλάρης, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Γ. Παπουτσής, του ΣΕΔΥΚΑ κ. Σ. Μπονάτος, της Ελληνικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Αναλυτών κ. Κ. Βέργος και του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου κ. Χ. Εγγλέζος.

Προτεινόμενα για εσάς