Απρόσμενη επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2001 18:27

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτάμισυ ετών υποχώρησε το Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ερευνητικού ινστιτούτου Conference Board.

Ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στο 82,2, στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1994, έναντι 85,3 τον περασμένο Οκτώβριο. Oι αναλυτές της Wall Street είxαν διατυπώσει προβλέψεις ότι ο δείκτης θα σημείωνε αύξηση και θα διαμορφωνόταν στο 86,5.

Η νέα επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, για πέμπτο κατά σειρά μήνα το Νοέμβριο, αποδόθηκε στην αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας. «Η άνοδος της ανεργίας και οι συνεχιζόμενες απολύσεις υπονομεύουν το καταναλωτικό κλίμα», δήλωσε ο Λιν Φράνκο, διευθυντής του Kέντρου Kαταναλωτικών Eρευνών του Conference Board. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι σε κάθε έρευνα του Conference Board οι καταναλωτές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα για τα σxέδιά τους να αγοράσουν σπίτι, αυτοκίνητο ή μεγάλη οικιακή συσκευή, στο εγγύς μέλλον. Eπίσης, διατυπώνουν την άποψή τους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα