Αγορές: Πιέσεις στο ΧΑ - Απώλειες στην Ευρώπη

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 14:12
UPD:14:15
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στις 942 μονάδες και το -0,43% διαπραγματεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις ισχυρές απώλειες στον τεχνολογικό δείκτη Νasdaq και τις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομολόγου κάνει νέο «άλμα» κατά 6% και αγγίζει το 2% σύμφωνα με τη Refinitiv.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Εθνική +2,7% και ακολουθούν Alpha Bank +1,1%, Eurobank +0,50% ενώ η Πειραιώς υποχωρεί στο -0,50%. Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν ΑΔΜΗΕ +1,4%,  ΟΤΕ +1,1%, Viohlaco +1%. Αντιθέτως υποχωρούν Lamda, Coca Cola.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρνητικά πρόσημα την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν βασικές ενημερώσεις τόσο από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ενεργειακές μετοχές αυξήθηκαν κατά 1,6% αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας άρει το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας κατά 54% την Πέμπτη, που σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους ετήσιους λογαριασμούς καυσίμων τους να αυξάνονται κατά περίπου 700 λίρες από τον Απρίλιο.

Ο DAX υποχωρεί 1,61%, ενώ ο FTSE του Λονδίνου χάνει 0,13%. Με ισχυρές απώλειες 0,85% διαπραγματεύεται ο γαλλικός CAC, ενώ «διόρθωση» 2% σημειώνεται στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Οι μετοχές των αυτοκινήτων σημείωσαν απώλειες, σημειώνοντας πτώση 2,5% κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τα επίπεδα ρεκόρ πληθωρισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, αύξησε τα επιτόκια στην πρώτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων από το 2004.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα