Την απόσυρση του ν/σ για τα προϊόντα αρτοποιίας ζήτησαν αλευροβιομήχανοι και αρτοποιοί

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 18:51

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την «παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιΐας» και την έναρξη διαλόγου με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου για την επισήμανση του άρτου, καθώς και τη διασφάλιση όρων ίσου ανταγωνισμού μεταξύ βιοτεχνικής αρτοποιίας και βιομηχανίας, ζητησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, η Ενωση Αλευροβιομηχάνων, η ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτεργατών και Ενώσεις προστασίας των καταναλωτών.

Όλες οι πλευρές (τόσο η πλευρά των βιομηχάνων όσο και αυτή των μικρομεσαίων) εκτίμησαν ότι το νομοσχέδιο εμφανίζει έντονη ασάφεια.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών κ. Χρήστου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρουσφέτι προς τις αρτοβιομηχανίες» και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει στο μαρασμό χιλιάδες βιοτεχνίες του κλάδου. Όπως επεσήμανε, στο ν/σ δεν τηρούνται οι κανόνες ισονομίας μεταξύ βιοτεχνικής αρτοποιίας και αρτοβιομηχανίας, εφόσον το πρότυπο HACCP πρέπει να τηρείται μόνο από τις βιοτεχνικές μονάδες, ενώ τόνισε ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένοι σαφώς οι όροι σχετικά με την αναγραφή του τόπου παραγωγής του προψημένου ψωμού, η ημερομηνία παραγωγής του και τα στοιχεία του παραγωγού του.

Οι εκπρόσωποι όλων των φορεών επεσήμαναν ότι δεν ζητούν να αποτραπούν οι εισαγωγες, ούτε μην εφαρμόσει η χώρα μας τους όρους που τηρεί η υπόλοιπη Ε.Ε., αλλά το σημείο στο οποίο εστιάζεται η διαμαρτυρία τους, είναι να υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία, την προέλευση και τον τόπο παραγωγής των εισαγόμενων άρτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα