Market Beat: Τα futures στα διεθνή ειδοποιούν για δοκιμασία στο ανοδικό momentum    

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 09:47
UPD:09:48
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν αρνητική εικόνα στις ασιατικές συναλλαγές με τα ΣΜΕ του S&P500 στο -0,96% στις 8:45 δική μας ώρα. Και οι τρεις δείκτες αναφοράς της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη.
  • Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών επίσης εμφάνιζαν αρνητική εικόνα ειδοποιώντας για πτωτικό άνοιγμα αρκετών δεικτών όπως οι Euro STOXX 50, FTSE 100 και DAX.
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Η απώλεια κερδών στο τελευταίο τρίμηνο και η κακή πρόβλεψη της ιδιοκτήτριας του Facebook, Meta Platforms Inc  που ανακοινώθηκε την Τετάρτη μετά το πέρας της συνεδρίασης πυροδότησε μια κατάρρευση των μετοχών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απείλησε να καταπνίξει μια πρόσφατη ανάκαμψη από τις μετοχές τεχνολογίας στη Wall Street. Η Meta υποχώρησε 21% μετά την τριμηνιαία έκθεσή της μετά το καμπανάκι, διαγράφοντας περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Μια μείωση αυτού του μεγέθους στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα σήμαινε τη χειρότερη ημερήσια απώλεια της εταιρείας από το ντεμπούτο της στη Wall Street το 2012. Ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram δήλωσε ότι αναμένει έσοδα για το τρέχον τρίμηνο μεταξύ 27 και 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγνοώντας τη συναινετική εκτίμηση των αναλυτών για περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Οι επενδυτές αυτή την εποχή είναι σε διαρκή εγρήγορση και έτσι το κλίμα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές  δεν συγχωρεί κάθε διάψευση των επενδυτικών προσδοκιών. Οι πιέσεις στη μετασυνεδρίαση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να ρευστοποιήσουν πρώτα και μετά να αναρωτηθούν για το βάρος των ειδήσεων που τους έκαναν πωλητές. Τα futures του Nasdaq 100 εμφάνισαν απώλειες ως -2,4% ενώ τα ΣΜΕ του S&P500 είχαν απώλειες -1% με αυτά του Dow Jones στο -0,10%.
  • Τα ομόλογα από την Νέα Ζηλανδία ως τις ΗΠΑ εμφάνισαν κέρδη, δηλαδή πτώση των αποδόσεών τους καθώς οι εταιρίες σηματωροί στον τομέα της τεχνολογίας  Meta Platforms και Spotify ανακοίνωσαν προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξής τους προσθέτοντας ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα. Διότι πολλοί ήδη ανησυχούν πως η πολιτική της νομισματικής σύσφιξης θα πληγώσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
  • Οι επενδυτές χθες, με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 954,72 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,72% ή 6,84 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,688 εκατ. ευρώ.
  • Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΟΠΑΠ -1,41%, ΣΑΡ -1,14%, ΕΥΔΑΠ -1,03%, ΕΤΕΕ -0,93%, και πτώση κάτω του -0,40% είχαν οι ΜΥΤΙΛ ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,0% εμφανίστηκαν ΛΑΜΔΑ +3,57%, ΕΥΡΩΒ +3,21%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,15%, ΜΠΕΛΑ +2,98%, και ΔΕΗ +2,25%, τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από +0,07% ως +1,75%.  

Είναι χρήσιμο να αποδεχθούμε τη νευρικότητα των επενδυτών παγκόσμια και να αναγνωρίσουμε στις πρόσφατες εξελίξεις, την τάση τους να μην χάσουν από μια βεβαία στροφή στο περιβάλλον των αγορών δανεισμού. Έχοντας ήδη κακομάθει από την παρατεταμένη περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και άφθονης ρευστότητας. Περιμένοντας μια πτωτική ατμόσφαιρα αξίζει να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών σήμερα που θα είναι μια μέρα αφιερωμένη στον πληθωρισμό στην ουσία και στον τρόπο που θα τον αναλύσει και αντιμετωπίσει η ΕΚΤ. Καθώς στο τρέχον έτος έχουν προσφέρει μια ευνοϊκή για τις ελληνικές μετοχές αντιμετώπιση ενώ στην τρέχουσα εβδομάδα προσθέτουν διαρκώς μονάδες στον μέσο όρο.

Οι περισσότεροι επενδυτές θέλουν, να συνδέονται οι αναταράξεις στην Αθηναϊκή αγορά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η στήλη επιμένει πως οι συναλλαγές της Αθήνας έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από την εικόνα της Wall Street και την εξ αυτής διάθεση των θεσμικών του δολαρίου. Οι δείκτες στην ευρωζώνη λοιπόν χθες, ήταν διαρκώς σε θετικό πεδίο με κέρδη μέτρια, της τάξης του +0,5%.  Ενώ στην Αθήνα η άνοδος στις 15:00 ήταν +0,75% με τον ΓΔ στις 955 μονάδες και τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ. Την αισιόδοξη προσέγγιση στις συναλλαγές είχε προκαλέσει η μητρική της Google, Alphabet, που ανακοίνωσε τεράστια κέρδη μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, παρακολουθώντας την τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση στην Ευρώπη διαπιστώσαμε πως ήταν εμφανώς πιο άτονη από τις προηγούμενές της. Το ίδιο ίσχυε και στην Αθήνα. Γιατί μακροοικονομικά δεδομένα γέννησαν επιφυλάξεις, σχετικά με όσα μπορεί να αποφασιστούν στο ΔΣ της ΕΚΤ σήμερα.

Η μείωση των ρυθμών στη διαπραγμάτευση, την παραμονή της απόφασης της ΕΚΤ, επηρέασε τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που έσπευσαν να ειδοποιήσουν διακριτικά για πιθανή επιστροφή των πιέσεων για ενθυλάκωση κερδών.  Από την Eurobank Eq. σημείωσαν: “Θετική κίνηση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακολουθώντας τις Αγορές της Ευρώπης, καθώς κάποιες ανησυχίες αναφορικά με την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ φαίνεται πως υποχωρούν, αν και πιστεύουμε πως κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι πιθανές”. Στον ίδιο τόνο αλλά από άλλη σκοπιά βρίσκεται η οπτική της Euroxx Sec.: “Η Αγορά αφομοιώνει τα πρόσφατα κέρδη, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο”. Την πιθανότητα να ρευστοποιούν θέσεις σε Τράπεζες για να τοποθετηθούν σε μετοχές που θεωρούν πως θα ακολουθήσουν την άνοδο των βασικών δεικτών υπογραμμίζουν από την Beta Sec:“Η επαναπροσέγγιση των υψηλών του Ιανουαρίου είναι το πιθανότερο σενάριο, με τη μετακύληση του ενδιαφέροντος και σε μη Τραπεζικές μετοχές, να οδηγεί την Αγορά”.  

Επιμένει στις αισιόδοξες προσεγγίσεις με παράλληλη επαγρύπνηση το τμήμα ανάλυσης της  Leon Depolas Sec.: “Σε ένα τουλάχιστον σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον, ο ΓΔΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά, προσεγγίζοντας την περιοχή των 970 μονάδων, οριακά πάνω και από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της περιόδου. Παρά ταύτα, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι αυξημένες διακυμάνσεις απαιτούν προσοχή, καθώς καθιστούν δύσκολες τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις”.

Τον ίδιο αισιόδοξο τόνο είχε και η Merit Sec. στο χθεσινό πρωινό της σχόλιο: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 883 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960 μονάδες. Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, για τον Ιανουάριο, ενώ υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet (+7,5%), στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,63% ή 224,09 μονάδες στις 35.629,33, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,94% στις 4.589,38 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,50% στις 14.417,55 μονάδες.

Στο βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+3%) και UnitedHealth (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-3,4%) και Walt Disney (-1,2%).

Κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψη από την Fed ήταν πως ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε 301.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών ADP. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 200.000. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με 154.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδες βάσης στο 1,77% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1309 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο, στις αγορές του ευρώ οι αγοραστές έφεραν κέρδη. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,45% στις 477,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,63% στις 7.583,00 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,04% στις 15.613,77 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,22% στις 7.115,27 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ η εικόνα ήταν μεικτή με τον ιταλικό ΜΙΒ στο +0,60% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,15%.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οκταπλάσια άνοδο στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2021 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η ισπανική τράπεζα Santander λόγω χαμηλότερων προβλέψεων για ζημίες δανείων και σταθερής επίδοσης στις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αλλαγή κατεύθυνσης στο αγοραστικό ενδιαφέρον συνέχεια στην άνοδο με +0,71% 

  • Με μέτριους προς χαμηλούς τους όγκους συναλλαγών, τα κέρδη σε 17 blue chip συνέχισαν την αποτύπωση της διάθεσης για ρίσκο στο ταμπλό με βελτίωση της υπεροχής των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό ακόμα και αν έγινε προς το τέλος (69/38)
  • Την αγορά ώθησαν ψηλότερα αρκετά blue chip εκτός του Τραπεζικού κλάδου ήτοι ΛΑΜΔΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ με κέρδη από +1,5% ως 3,6% μαζί με το +3,21% για την ΕΥΡΩΒ ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 63,688 εκατ. ευρώ.
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο έως +0,6% για DAX και CAC ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα  η δυναμική είχε επιβάλει το +0,4% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το +0,3% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -0,07%.
  • Μόνιμα υπό πίεση κράτησαν οι συναλλασσόμενοι την ΣΑΡ ΕΥΔΑΠ ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΜΥΤΙΛ ΕΛΠΕ ενώ με πτώση κατέληξαν ακόμα ΜΥΤΙΛ ΕΛΠΕ

Για άλλη μια μέρα δεν ήταν μόνο οι Τράπεζες και δυο τρεις μετοχές που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου  των δεικτών. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά επίσης οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρησαν μέτριο θετικό βηματισμό σταθερά αλλά υπήρξε διαρκής μεταβλητότητα στα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 954,72) ενωρίτερα, δεν ήταν το κλίμα στις ΗΠΑ που  προκάλεσε απώλειες από το ανώτερο μέρας (τις 955,83) αλλά τα συμφέροντα και η ανάγκη για διαφοροποίηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών. Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 955,83 μονάδες (στις 15:18) έχοντας άνοδο τότε +0,84% υποχώρησε κατόπιν ως τις 953 για να καταλήξει στις 17:00 στις 953,94 (+0,64%). Η ζήτηση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά ανώτερα επίπεδα κάτω από τις 955 μονάδες αλλά ή 40 πάνω από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ενισχύθηκαν επιλεκτικά, απόκτησαν μέτρια ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών από 17 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους, εκδήλωσαν στην τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας μονιμότητα των αγοραστικών  τους διαθέσεων με αναζήτηση μετοχών από όλους σχεδόν τους κλάδους αμέσως μετά τη συμπλήρωση μιας πτωτικής εβδομάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  είχαν συντονισμένα ανοδικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν κέρδη, που ήταν σχετικά μέτρια, αφού έφθασαν ως το +0,84%. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η άνοδος των ευρωπαϊκών παρά την επικράτηση της μεταβλητότητας που ισχύει κατά τη διαπραγμάτευση για τους S&P500 και Nasdaq της Wall Street επέτρεψε την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών της καθοδικής αλυσίδας από τις 21/1 ως και 25/1. Αυτή πήρε τον ΓΔ από τις 951 και τον κατέβασε στις 912.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (6) ενώ (17) εμφάνισαν κέρδη με δυο ΚΟΥΕΣ και ΤΕΝΕΡΓ στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΟΠΑΠ -1,41%, ΣΑΡ -1,14%, ΕΥΔΑΠ -1,03%, ΕΤΕΕ -0,93%, και πτώση κάτω του -0,40% είχαν οι ΜΥΤΙΛ ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,0% εμφανίστηκαν ΛΑΜΔΑ +3,57%, ΕΥΡΩΒ +3,21%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,15%, ΜΠΕΛΑ +2,98%, και ΔΕΗ +2,25%, τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από +0,07% ως +1,75%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 954,72 από 947,88 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,72% ή 6,84 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,688 από 89,594 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,525 από 9,259 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 2,291 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ 2,234 εκατ. ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 69 από 64 σημείωσαν άνοδο και 38 από 47 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,490 από 69,997 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 25,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,72% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,60%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,80% στις 2323,35 από 2304,81 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  18,54 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,51%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με μειωμένους όγκους επιμένουν στην αισιόδοξη οπτική

Δικαιώθηκαν χθες οι αναλυτές που υποστήριζαν ότι ο ΔΤΡ, αργά ή γρήγορα, θα συναντήσει αντίσταση και την άνοδο θα χρειαστεί να στηρίξουν μετοχές του FTSE25 εκτός των Τραπεζών. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες, καθώς στο κρίσιμο τελευταίο ημίωρο κέρδη πάνω από +2% εμφάνιζαν οι ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ και ακολουθούσε με +1,6% η ΕΕΕ.  Ενώ μόνιμα σχεδόν σε αρνητικό πεδίο είχαν οδηγήσει οι θεσμικοί την μετοχή της ΕΤΕ. Επίσης μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κρατούσαν την ΠΕΙΡ.

Στις συναλλαγές των δύο τελευταίων ωρών ο τζίρος ήταν 16,1 εκατ. ευρώ και αυτό υπογραμμίζει την εξάτμιση του ενδιαφέροντος παρά το ανοδικό άνοιγμα στη Νέα Υόρκη που ήταν ωστόσο κατώτερο των υποσχέσεων που άφηναν τα futures. Αλλά στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,54 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2309,90 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2328,37 μονάδες, ήρθε στις 14:15. Το κλείσιμο στις 2323,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,80% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε σε 8,960 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 2/2/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος υποδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 289 συμβόλαια με ανώτερο τις 2330,00 μονάδες, κατώτερο στις 2307,25 με τελευταίες πράξεις στις 2318,00. Ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2326,00 από 2307,50 μονάδες και υποχώρησαν σε 2485 από 2518 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 39 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2327,00 μονάδες, κατώτερο τις 2309,25 με τελευταίες πράξεις στις 2319,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2324,75 από 2307,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 137 από 126.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 30 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2300 ως τις 2400 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 56 συμβόλαια για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2300 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 57 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος  100 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 700,00 από 693,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 684,22 μονάδων (-0,66%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 692,73 (+0,57%), και ανώτερο τις 697,71 (+1,29%) έκλεισε στις 695,67 μονάδες με άνοδο +1,00%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 24,968 από 48,657 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,70%) απασχόλησε 8,278 από 19,820 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,93%) 6,461 από 9,833 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,07%) απασχόλησε 3,643 από 6,475 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,21%) απασχόλησε 6,586 από 5,897 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Μια εκτίμηση του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ για την τρέχουσα περίοδο αξίζει αναφοράς: “Αιχμή του δόρατος παρέμειναν για ακόμη μια εβδομάδα οι Τραπεζικοί τίτλοι, με τις αντιστάσεις του κλαδικού δείκτη να εντοπίζονται στις 720 και 770 μονάδες. Η δυναμική του ΔΤΡ φαίνεται πολύ ισχυρή, όμως δεν παύει να βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών για μεγάλο διάστημα, κρίνοντας ένα “pullback” απαραίτητο για νέες τοποθετήσεις. Για τους “θαρραλέους” η κοντινή στήριξη βρίσκεται στις 665 μονάδες, ενώ για τους πιο συντηρητικούς, οι 640 μονάδες αποτελούν ασφαλέστερο σημείο εισόδου.  Η ‘ηλιαχτίδα’ των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, καθώς τα ‘μαύρα σύννεφα’ των τελευταίων εβδομάδων παραμένουν συγκεντρωμένα στον ορίζοντα. Η πορεία των διεθνών δεικτών αποτελεί, προς το παρόν, μια τεχνική αντίδραση, με την διεθνή χρηματιστηριακή ‘καταιγίδα’ να μην έχει ακόμα τελειώσει”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8.810 από 17.521 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 65.051 από 67.620 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,36 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν όμως ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 197.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2258 από 3185 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.042 από 28.820 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,51 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2819 από 8140 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.370 από 36.746 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,05 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3011 από 4020 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.607 από 38.194 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,51 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1548 από 504 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 640 ΣΜΕ της ΜΙΓ,  και τα 556 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυστηρά εστιασμένο και αφορούσε σε 45.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ‘σκαρφάλωσε’ ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο (5,1%, αντί 4,4%) με την Ελλάδα να υπερβαίνει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εμφανίζοντας αύξηση 5,5%. Οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να μονοπωλήσουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία μένει αμετακίνητη στην νομισματική πολιτική της. Πολλάκις η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επαναλάβει ότι δεν πρέπει να αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων για την φετινή χρονιά, με τις Αγορές να μην αποκλείουν έως και μία αύξηση, έως το τέλος του έτους.

Η τεχνική αντίδραση που συντελείται στις Αμερικανικές Αγορές, απόρροια των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων σε Δεικτοβαρείς Τεχνολογικούς τίτλους (Apple, Google κτλ.), βελτίωσε αισθητά το διεθνές περιβάλλον ενισχύοντας, κατά συνέπεια και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Η είσοδος των Αμερικανικών δεικτών σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, συνηθίζει να ενεργοποιεί το αγοραστικό ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια, όμως υπενθυμίζουμε πως το πρόσφατο ράλι δεν έχει αλλάξει την τεχνική εικόνα των δεικτών και αποτελεί κίνηση τεχνικής αντίδρασης.

Διαγραμματικά, ο ΓΔΧΑ ακολουθεί την ανοδική του πορεία με μεγαλύτερη διστακτικότητα, εξαιρουμένων των Τραπεζικών τίτλων που συνεχίζουν να “σέρνουν τον χορό”. Παρά τις διεθνείς αναταράξεις, ο ΓΔ δεν απώλεσε ποτέ το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα, παραμένοντας πάνω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών που πλέον ανέρχεται στις 920 - 925 μονάδες. Η κύρια τάση διατηρείται ανοδική, όσο δεν απειλείται ο ΚΜΟ 200 ημερών στις 900 μονάδες, ενώ τελευταίο “ανάχωμα” παραμένουν οι 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Κατοχύρωση των 960 μονάδων, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρεαλιστικό στόχο των 1000 - 1010 μονάδων.

“Αιχμή του δόρατος” παρέμειναν για ακόμη μια εβδομάδα οι Τραπεζικοί τίτλοι, με τις αντιστάσεις του κλαδικού δείκτη να εντοπίζονται στις 720 και 770 μονάδες. Η δυναμική του ΔΤΡ φαίνεται πολύ ισχυρή, όμως δεν παύει να βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών για μεγάλο διάστημα, κρίνοντας ένα “pullback” απαραίτητο για νέες τοποθετήσεις. Για τους “θαρραλέους” η κοντινή στήριξη βρίσκεται στις 665 μονάδες, ενώ για τους πιο συντηρητικούς, οι 640 μονάδες αποτελούν ασφαλέστερο σημείο εισόδου. Η ‘ηλιαχτίδα’ των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, καθώς τα ‘μαύρα σύννεφα’ των τελευταίων εβδομάδων παραμένουν συγκεντρωμένα στον ορίζοντα. Η πορεία των διεθνών δεικτών αποτελεί, προς το παρόν, μια τεχνική αντίδραση, με την διεθνή χρηματιστηριακή ‘καταιγίδα’ να μην έχει ακόμα τελειώσει.

Σήμερα

Επίπεδα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το κλείσιμο των αγορών στη Νέα Υόρκη με κέρδη. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο, και στις 8:30 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με άνοδο +0,06% και βρισκόταν στις 609,07 μονάδες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία υποχωρεί -0,14%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:30 έπεφτε κατά -0,14%. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας και ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300  παρέμειναν στο κλείσιμο προ διημέρου καθώς έχουν αργία όπως και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα