Διίστανται οι απόψεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 11:48

Δεν υποχώρησε στα επιθυμητά επίπεδα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμά η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 12 Δεκεμβρίου, που δόθηκαν αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Ορισμένα μέλη του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για τους αυξανόμενους κινδύνους που ενέχει η αναπτυξιακή πορεία, καθώς μερικοί από τους οικονομικούς δείκτες εμφανίζουν πτωτικές τάσεις.

«Η Fed βλέπει, τη χρονική αυτή περίοδο, να διογκώνονται οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του νομισματικού τμήματος της «Bank of New York», Μάικλ Γούλφολκ. Πρόσθεσε δε πως ύστερα από την εξέλιξη αυτή «είναι πιθανότερο να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο σε άνοδο των επιτοκίων, παρά σε μείωσή τους».

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της «Johnson Illington Advisors», Χιουγκ Τζόνσον, εκτιμά ότι η Fed θα αφήσει, προς το παρόν, αμετάβλητα τα επιτόκιά της και πρόσθεσε ότι η εκτίμησή του αυτή ισχύσει, τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, στο 5,25%, για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Την περασμένη διετία, πάντως, είχε προχωρήσει σε 17 αλλεπάλληλες αυξήσεις, ανεβάζοντας έτσι τα επιτόκιά της από το ιστορικό χαμηλό του 1,0% στα σημερινά επίπεδα.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠE, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα