Δ. Σιούφας: Ομαλή η ενσωμάτωση των αυξήσεων στα καύσιμα

Ενημέρωση Παπούλια για τα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 11:53

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρενέβη με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και στο χώρο των καυσίμων», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στα καύσιμα και την αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων ο κ. Σιούφας επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει περισσότερο από 90% και αυτή της βενζίνης περισσότερο από 75% διεθνώς, οι τιμές στην Ελλάδα έχουν συγκρατηθεί με μια αύξηση της τάξης του 25%».

Ως δεύτερο εξίσου σημαντικό σημείο, σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατά 21% χαμηλότερη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή, εξήγησε ο ίδιος, ήταν η προσπάθεια την οποία έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον τρομακτικών αυξήσεων των τιμών πετρελαίου και συγχρόνως σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματωθούν αυτές οι αυξήσεις με τρόπο ομαλό χωρίς να επηρεάσουν ούτε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, αλλά ούτε και κυρίως τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά την ημίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Σιούφας εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και την εξέλιξή τους το 2007.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το 2006 ήταν μια καλή χρονιά και το 2007 θα είναι μια καλύτερη χρονιά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για την ελληνική περιφέρεια».

Ο κ. Σιούφας ενημέρωσ επίσης τον κ. Παπούλια για την εξέλιξη των συνεννοήσεων σχετικά με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

«Η ελληνική πλευρά», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «έχει προσεγγίσει και με τη ρωσική και τη βουλγαρική πλευρά σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων. Υπάρχουν δυο θέματα διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ρωσικής και βουλγαρικής πλευράς». Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες με καλή διάθεση και με τη συμβολή της ελληνικής πλευράς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε το επόμενο σύντομο διάστημα οι τρεις πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα