ΠΟΜΙΔΑ: Τα συν και τα πλην του νέου ΕΝΦΙΑ 2022

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 14:41
UPD:15:08
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τα συν και τα πλην του 2022 ανακοινώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε μια σύντομη, όπως υποστηρίζει, «αποτίμηση των σχετικών ανακοινώσεων και χωρίς γνώση των λεπτομερειών στις οποίες όλοι γνωρίζουμε …ποιος κρύβεται».

«Γενικά» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός ‘δύσπεπτου’ και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Όμως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…».

Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι:

Τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

  • Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.
  • Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που ‘μάτωσε’ κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.
  • Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.  
  • Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.  
  •  Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Τα κυριότερα αρνητικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης είναι:

  • Η επιβολή ενός νέου τύπου ”συμπληρωματικού φόρου” ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ.
  • Η ανυπαρξία “κόφτη” ΄στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες.   
  •  Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.
  • Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν το φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για το φόρο εισοδήματος.  

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το πώς και πόσο μειώνεται ο φόρος εδώΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα