Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Μια «πρώτη γεύση» για το ύψος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο θα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Eurostat. Ήδη το οικονομικό επιτελείο αναμένει συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τοποθετώντας τον πήχη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%.
Καθοριστικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού αποτελούν η ένταση και η έκταση της υγειονομικής κρίσης και κυρίως της ενεργειακής. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στο σκέλος Ρωσίας-Ουκρανίας, αποτελούν έναν πρόσθετο κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των τιμών της ενέργειας και την επίδραση τους στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν να ενσωματώσουν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Αν και η σειρά παρατάσεων που έχουν δοθεί είτε λόγω κακοκαιρίας είτε λόγω περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιέσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.
Παρόλα αυτά, ανάλογα με τις εξελίξεις το οικονομικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο για να αναλάβει δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αν και οι επιλογές είναι περιορισμένες , σίγουρη θεωρείται η συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα και το Φεβρουάριο. Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση της επιδότησης στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στο 75% έναντι 50% που ισχύει σήμερα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η σταθερά ανοδική του πορεία τους τελευταίους μήνες προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Η ελληνική κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στο πεδίο των μέτρων στήριξης, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στο τραπέζι παραμένουν, με βάση και πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα,
- η επανεξέταση των ήδη μειωμένων ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις, όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν το ποσό που έλαβαν εφάπαξ, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%, μπορούν να το κάνουν έως το τέλος Μαρτίου ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης έχει μεταφερθεί για το τέλος Ιουνίου
- ·η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αν και το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προβεί σε σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια απόφαση. Ένας ακόμα βασικός προβληματισμός στην περίπτωση που εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι το κατά πόσο τελικά αυτό θα περάσει στις τελικές τιμές πώλησης των αγαθών και κατά συνέπεια στον καταναλωτή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της αγοράς αναμένουν συνέχιση του κύματος ακρίβειας με ανατιμήσεις ακόμη και πάνω από 30% καθώς οι επιχειρήσεις υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν, όπως δηλώνουν, άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το μηνιαίο δελτίο ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Ιανουάριο,1 στις 2 επιχειρήσεις αναμένει αύξηση των τιμών το επόμενο τρίμηνο.