Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία ενισχύει τις ροές

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 12:03
UPD:12:05
REUTERS/GLEB GARANICH

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά την ενίσχυση των ρωσικών αποστολών μέσω της ουκρανικής διαδρομής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 9,1% καθώς οι παραδόσεις στη Σλοβακία μέσω του σημείου διασύνδεσης Velke Kapusany στα σύνορα με την Ουκρανία επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου Eustream. Οι πρόσθετες ρωσικές προμήθειες πιέζουν τις τιμές, καθώς ο ήπιος καιρός περιορίζει τη ζήτηση και αρκετά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν στα 79,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν υποχωρήσουν σε κάποιες απώλειες για να διαπραγματεύονται κατά 8,4% χαμηλότερα στα 77,55 ευρώ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 6,3% στις 190,20 πένες το θερμόμετρο.

Οι ρωσικές ροές μέσω Πολωνίας προς τη Γερμανία παραμένουν σε αναστολή και οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Τρίτη καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι ΗΠΑ έλαβαν γραπτή απάντηση στην πρότασή της στη Ρωσία σχετικά με τον τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μιλήσει με άλλους προμηθευτές της, από τις ΗΠΑ και το Κατάρ έως το Αζερμπαϊτζάν, για αποστολές έκτακτης ανάγκης, εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν σε σημείο που διαταραχθούν οι ροές φυσικού αερίου. Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG αγόρασε ένα φορτίο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η οποία δεν έχει άμεση πρόσβαση σε κανένα τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα