Ρευστοποίηση κερδών

Μετά την πτώση της τιμής του αργού και του χαλκού
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά και την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου και του χαλκού, αλλά και των αποθαρρυντικών αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων που επανέφεραν στο προσκήνιο αρνητικά σενάρια για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Στη Wall Street τα αμερικανικά blue chips δέχθηκαν πιέσεις αλλά ο Nasdaq έδειξε ανυπακοή ενώ ο Nikkei έκανε ντεμπούτο στο υψηλότερο οκταμήνου.

Μετά από μια ανοδική κούρσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2006, οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες με την έναρξη του 2007 και μερικοί φαίνεται ότι ανακάλυψαν μερικές σε μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας. Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,3% στις 1.499,03 μονάδες. Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,51% στις 6.287 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,65% στις 5.574,56 μονάδες και ο DAXκατά 0,25% στις 6.674,40 μονάδες.

Η BHPBilliton, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων, αλλά και η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή κατέγραψαν απώλειες. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε χθες άλλο ένα 3% μετά το -4% της προηγούμενης συνεδρίασης. Η Volkswagen και η DaimlerChrysler κινήθηκαν στο κόκκινο μετά και την ανακοίνωσή τους για μείωση των πωλήσεων τους στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη, η δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό τομέα υπηρεσιών, σημείωσε αναπάντεχη επιβράδυνση το Δεκέμβριο.

Υποχώρησαν οι μετοχές της Bayerische Motoren Werke, καθώς η Citigroup μείωσε τη σύσταση της σε «buy» από «hold». Οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού τομέα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σήμερα. Κέρδη αποκόμισαν οι Deutsche Telekom, η Royal KPN NV, αλλά και η μετοχή του ΟΤΕ η οποία ενισχύθηκε κατά 3,5%. Οι μετοχές της International Power, βρετανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά και της British Energy Group κινήθηκαν καθοδικά.

Ειδικότερα, ο DowJones υποχωρούσε κατά 0,13%, και ο S&P500 κατά 0,05% , καταγράφοντας την πρώτη συνεχόμενη υποχώρηση τεσσάρων ημερών από τον Αύγουστο. Ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,58%. Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή παγκοσμίως κατέγραψε απώλειες μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι, όπως και η Alcoa.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα