Η UniCredit αποσύρεται από πιθανή προσφορά για τη ρωσική Otkritie λόγω εντάσεων στην Ουκρανία

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 15:25
UPD:15:26
REUTERS/ALESSANDRO GAROFALO

Η UniCredit αποσύρθηκε από μια πιθανή προσφορά για τη ρωσική τράπεζα Otkritie λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία, περιορίζοντας μια εβδομάδα εντεινόμενου ελέγχου σχετικά με τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα και την απειλή κυρώσεων.

Η ιταλική τράπεζα είχε δείξει ενδιαφέρον για την Otkritie, από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Αντρέα Ορτσέλ επιδιώκει να εκτελέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να αυξήσει την ετήσια αύξηση των κερδών στο 10%.

Ο Ορτσέλ εξέταζε τη δυνατότητα συγχώνευσης της UniCredit Bank Russia με την Otkritie, την οποία η Μόσχα κρατικοποίησε το 2017 και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξέτασε η UniCredit, η ιταλική τράπεζα θα είχε ένα μερίδιο ελέγχου στη συνδυασμένη δραστηριότητα μετά την IPO, δήλωσε ο Ορτσέλ σε τηλεδιάσκεψη στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ωστόσο, «δεδομένου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος αποφασίσαμε να αποσυρθούμε», πρόσθεσε.

Η απόφαση της UniCredit, η οποία βρίσκεται στη Ρωσία από το 2007 και παράγει περίπου το 3%  των εσόδων της εκεί, έρχεται αφότου ο Ορτσέλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συμμετείχε σε μια κλήση μεταξύ στελεχών ιταλικών επιχειρήσεων και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν ευκαιρίες για ιταλικές εταιρείες στο Ρωσία.

Απηχώντας τα σχόλια άλλων διευθυντικών στελεχών σχετικά με την κλήση, ο Ορτσέλ επανέλαβε τη μακροχρόνια παρουσία της τράπεζας στη Ρωσία και τη δέσμευσή της στην αγορά. Η UniCredit έχει περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους στη Ρωσία.

Η τράπεζα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία. Οι Financial Times αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους είπε να ετοιμαστούν για διεθνείς κυρώσεις στη χώρα εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αύξαναν τον κίνδυνο για τράπεζες, όπως η UniCredit, με μεγάλη ρωσική έκθεση.

Η UniCredit την Παρασκευή χρησιμοποίησε την κατάσταση κερδών της για να προειδοποιήσει για τον οικονομικό κίνδυνο συγκρούσεων στην Ουκρανία.

«Ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να προέλθει κυρίως από ένα πιθανό ενεργειακό σοκ, ειδικά για χώρες πιο ευάλωτες όπως η Γερμανία, πιθανές εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω του εμπορικού καναλιού», ανέφερε η τράπεζα.

Η Otkritie ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, προτού οι αρχές το 2017 παρέμβουν για να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία της χώρας. Είναι η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από άποψη ενεργητικού, ενώ η UniCredit Bank Russia κατατάσσεται ως η 12η μεγαλύτερη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα