ΕΚΤ: Προειδοποιεί τους Ευρωπαίους δανειστές για τον κίνδυνο κυρώσεων στη Ρωσία

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 10:22
UPD:10:28
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις μεγάλες τράπεζες στη Γηραιά Ήπειρο, με σημαντική έκθεση στη Ρωσία, να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην  Ουκρανία,γράφουν οι Financial Times.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 115 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, ακολούθησε την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία για «τεράστιες συνέπειες», εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικούς κινδύνους για τις διεθνείς τράπεζες με μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Citi, της γαλλικής Société Générale, της αυστριακής Raiffeisen και της ιταλικής UniCredit.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα χειρίζονταν οι τράπεζες διαφορετικά σενάρια, όπως o ενδεχόμενος αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα διεθνών πληρωμών Swift.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά ότι οι οφειλές εταιριών και οργανισμών με έδρα τη Ρωσία σε μεγάλες ξένες τράπεζες και στις ρωσικές θυγατρικών τους, ανέρχονται  περίπου σε 121 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται επίσης  τα δάνεια και οι καταθέσεις από ρωσικές εταιρείες και οργανισμούς σε ξένες τράπεζες. Η SocGen έχει τη μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, με 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan. Η αυστριακή Raiffeisen έχει άνοιγμα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η UniCredit έχει 1,4 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει διερευνήσει τους κινδύνους για διάφορα σενάρια και κάλεσε τις τράπεζες να μοιραστούν λεπτομέρειες για τις δικές τους εκτιμήσεις και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των επαφών. Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης πληροφορίες για τη ρωσική και την ουκρανική έκθεση της Deutsche Bank και της ING, τους μεγαλύτερους δανειστές στη Γερμανία και την Ολλανδία, αντίστοιχα.

Οι Citi, Deutsche Bank, SocGen, Raiffeisen και ING, όπως και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Ανώτερο στέλεχος μιας από τις τράπεζες είπε ότι ο κύριος κίνδυνος από τις κυρώσεις αφορά τις  ρωσικές επενδυτικές τραπεζικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος «συστημικός κίνδυνος» θα ήταν εάν η Ρωσία αποκοπεί από το δίκτυο πληρωμών Swift, κάτι που θα μπορούσε «να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στη Ρωσία».

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ενεργοποιήσει ένα εγχώριο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών για να αντικαταστήσει το Swift, εάν χρειαστεί.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα