Ευρωζώνη: Σε χαμηλό εννεαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος- Κομβικές οι ελλείψεις υλικών και εργασίας

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 14:12
UPD:14:17
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Σε αδύναμη βάση ξεκίνησε το 2022 η οικονομία της Ευρωζώνης, με τους περιορισμούς της πανδημίας να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και τις ενδείξεις ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης να αυξάνονται. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο, πέφτοντας σε χαμηλό εννεαμήνου, λόγω της πτώσης στους περισσότερους τομείς και στους καταναλωτές. Οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν για δεύτερο μήνα. 

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά την ανακοίνωση για τη συρρίκνωση στη γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο. Από τη θετική πλευρά, η Γαλλία και η Ισπανία ανέφεραν ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επιχεριηματικό κλίμα στην περιοχή, περισσότερες από τις μισές βιομηχανίες της ΕΕ ανέφεραν ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού, ενώ το ένα τέταρτο δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρει τους εργαζόμενους που χρειαζόταν τον Ιανουάριο.  

Τα στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη ότι οι υπηρεσίες δέχθηκαν πλήγμα τον Ιανουάριο μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Επισημαίνουν επίσης ελλείψεις αγαθών και εργαζομένων που περιορίζουν την ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα παρά τη ζήτηση αγαθών που προκαλείται από την πανδημία.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο, το 51% των βιομηχανιών σε ολόκληρη την ΕΕ δήλωσαν ότι η έλλειψη υλικού ή εξοπλισμού ήταν ένας παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και ιστορικό υψηλό. 

Αυτοί οι περιορισμοί παραγωγής, που συνδέονται με τα προσβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιδεινώθηκαν από την έλλειψη εργαζομένων, με την έρευνα να δείχνει ότι ένα ποσοστό-ρεκό, το 26% των διευθυντών αναγνώρισε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως περιοριστικό παράγοντα για την παραγωγή.

Τα εργοστάσια μπόρεσαν να αναπληρώσουν το απόθεμά τους, κάτι που η Κομισιόν είπε ότι «υποδεικνύει κάποια ευπρόσδεκτη ομαλοποίηση των αποθεμάτων».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα