Από την έντυπη έκδοση
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Σε αγώνα δρόμου 15 ημερών επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία και με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να καταλήξει στο τελικό σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τρέξει» το σχέδιο προσομοίωσης, με βάση και το σενάριο που παρουσιάστηκε στους θεσμούς, ώστε να δει για ποιους ιδιοκτήτες προκύπτουν επιβαρύνσεις και για ποιους ελαφρύνσεις. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 4% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη των 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για φέτος.
Η σχετική άσκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κρύβει αρκετές δυσκολίες, καθώς αυτό που επιδιώκεται από ελληνικής πλευράς είναι:
* Να καταγραφεί νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, γύρω στο 4% κατά μέσο όρο, επιπλέον της μείωσης 22% που έχει σημειωθεί έως τώρα.
* Να προχωρήσει στη συγχώνευση του κύριου και συμπληρωματικού φόρου σε μία νέα κλίμακα.
* Να μπουν «κόφτες» σε ορισμένες περιπτώσεις όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση του φόρου μετά και την ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες μπήκαν φέτος για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
Δύσκολη άσκηση
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι συνολικά μειωμένος για τους περισσότερους πολίτες, αν και πρόκειται, όπως είπε, για μια δύσκολη άσκηση λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. «Αν δεν κάνουμε τις παρεμβάσεις που έχουμε πει, αυξάνει σε πολλές περιοχές ο κύριος φόρος σε ποσοστό έως 60%. Παράλληλα, έχουν προστεθεί και νέες περιοχές οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για αρκετούς ιδιοκτήτες να αυξάνεται σημαντικά ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν από φέτος».
Μείωση γύρω στο 4%
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
1. Περαιτέρω μείωση τουλάχιστον 3% με 4%. Με βάση τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ, στα 2,503 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όποιο κι αν είναι το τελικό ποσοστό της μείωσης, αυτό θα προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019. Παράλληλα, παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ.
2. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Επιπλέον θα προβλέπονται «κόφτες» σε περιπτώσεις που προκύπτουν επιβαρύνσεις, κυρίως σε όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
3. Ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει για τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται από το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων, καλύπτοντας το 15% του ΕΝΦΙΑ που εισπράττεται κάθε χρόνο. «Αυτός ο φόρος θα ενσωματωθεί και θα είναι ένας φόρος ακίνητης περιουσίας και το ύψος του θα εξαρτηθεί ανάλογα με την περιοχή. Η άσκηση είναι πολυπαραγοντική και παρεμβαίνουμε στους συντελεστές» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας. Δεδομένου ότι η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου είναι υψηλή, στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία μιας νέας, διαφορετικής κλίμακας, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένας νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2021 ο συμπληρωματικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ ανέρχεται σε 368,4 εκατ. ευρώ.
4. Οι εκπτώσεις 50% και 100% που ισχύουν σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν. Πιθανή είναι και η διεύρυνση του κριτηρίου περιουσίας προκειμένου οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να μη χάσουν τις εκπτώσεις αυτές εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών αξιών.