Η διένεξη Ρωσίας - Λευκορωσίας υποδεικνύει στην Ε.Ε. μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 16:57

Η Ρωσία θα εξετάσει μια πιθανή μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν όσον αφορά τη μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό θα γίνει καθώς «είναι απαραίτητο να εγγυηθούμε τα συμφέροντα των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες θα υποστούν απώλειες και να σκεφτούμε ένα σύνολο μέτρων που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειές τους», εξήγησε.

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους λευκορώσους εταίρους μας για την επίλυση της κρίσης».

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., έκρινε σήμερα απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού Ντρούτζμπα, περιστατικό το οποίο καταστρέφει, σύμφωνα με την ίδια, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς τη Ρωσία.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού, χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για ποικιλία στις πηγές από τις οποίες η Ευρώπη προμηθεύεται πηγές ενέργειας.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια σειρά μέτρων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ανέργειας και την επανέναρξη της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των «27».

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα