Ανοδος από την πτώση του αργού

Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 00:01

AΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη... βουτιά των τιμών του πετρελαίου, αλλά η Wall Street δέχθηκε πιέσεις, παρασυρόμενη από τις απώλειες μετοχών εταιρειών του τομέα ενέργειας.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι καλά νέα για το χρεωμένο καταναλωτή, τον πληθωρισμό και βασικούς τομείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων μετοχών του κλάδου μεταφορών, λιανικού εμπορίου και χημικών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,2%, στις 1.487,30 μονάδες, περιορίζοντας αρχικά κέρδη 0,6%.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,03%, στις 6.196,10 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,26%, στις 5.533,03 μονάδες, και ο DAX κατά 0,10%, στις 6.614,37 μονάδες.

Η BASF και η British Airways ηγούνται της ανόδου των εταιρειών που επωφελήθηκαν του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε νέα «βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, καθώς διαπραγματευόταν ακόμα και στα 54 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν εάν οι ρευστοποιήσεις στο πετρέλαιο θα είναι προσωρινές ή εάν οι τιμές θα ανακάμψουν πάλι. Το περασμένο καλοκαίρι οι τιμές του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές ενέργειας υποχωρούν την τελευταία εβδομάδα λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ και των στοιχημάτων ότι μεγάλα αντισταθμιστικά ταμεία περιορίζουν τις θέσεις τους στον τομέα.

Χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνουν περισσότερα χρήματα για τους καταναλωτές για να ξοδέψουν σε άλλα πράγματα και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Η British Airways, τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, αποκόμισε κέρδη, όπως και η Deutsche Lufthansa.

Η HBOS κινήθηκε ανοδικά, μετά τη αναθεώρηση της σύστασης της CreditSuisse για τη μετοχή της σε «outperform» από «neutral».

Η Marks & Spencer δέχτηκε πιέσεις, καθώς τα κέρδη των καταστημάτων που έχουν ανοίξει τον τελευταίο χρόνο δεν ικανοποίησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι μετοχές της Endemol και της IVG Immobilien.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,86%, στις 17.237,77 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα