Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 07:01

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές της Inpex Holdings Inc. και της BHP Billiton, καθώς η τιμή του πετρελαίου διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών και οι τιμές του ψευδαργύρου υποχώρησαν.

Οι μετοχές κινήθηκαν επίσης πτωτικά καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι επενδυτές διεθνώς θα περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους στις αναδυόμενες αγορές μετά την ανακοίνωση της Βενεζουέλας ότι σχεδιάζει να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της, αλλά και τη χθεσινή απόφαση της Ταϊλάνδης να σκληρύνει τους νόμους για τις ξένες επενδύσεις.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας κινήθηκαν πτωτικά μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα το οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία εκτιμά ότι το νόμισμα της χώρας, ουόν, θα είναι πιο ισχυρό από τις προηγούμενες προβλέψεις της, μειώνοντας έτσι την αξία των πωλήσεών της στο εξωτερικό. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της United Microelectronics Corp., μετά την πραγματοποίηση χαμηλότερων πωλήσεων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, απώλεσε 1,7%, φθάνοντας στις 137,09 μονάδες στη 1:10 μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 20 Νοεμβρίου. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινήθηκαν πτωτικά, με τον κλάδο της ενεργείας και των πρώτων υλών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε 2%, φθάνοντας στις 16.984,97 μονάδες και ο Topix έχασε 1,8%. Οι μετοχές των εταιρειών που είχαν πέρυσι καλύτερες επιδόσεις από τους δείκτες, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., οδήγησαν την πτώση καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές, σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των δεικτών της περιφέρειας σημείωσε ο δείκτης στην Ινδονησία, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στα 55,64 δολ. το βαρέλι, και στο χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 15 Ιουνίου του 2005. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν λίγη ώρα, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 55,67 δολ. το βαρέλι.

Στο Λονδίνο ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 5,4%, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα