Kίνα: Στα επίπεδα ρεκόρ των 177,5 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα το 2006

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 12:23

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση σε ποσοστό 74%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 177,5 δισ. δολ. το 2006, σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της χώρας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να επιτρέψει την ταχύτερη άνοδο του νομίσματος, γιουάν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 27% και οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 20%, μετέδωσε το Xinhua, επικαλούμενο τα γενική διοίκηση των τελωνείων της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα αναρριχήθηκε σχεδόν οκτώ φορές από το 2001, όταν η Κίνα μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η έκρηξη των πωλήσεων της Κίνας στο εξωτερικό προκαλεί ένταση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με την αφύσικη χαμηλή αξία του νομίσματός της. Την εβδομάδα που πέρασε το ασιατικό κράτος είπε στις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα προκειμένου να περιοριστεί το «πάρτι» των επενδύσεων, που δημιουργήθηκε από τα μετρητά του εμπορικού πλεονάσματος. Περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το 2007, ενδέχεται να αναγκάσει την Κίνα να κάνει πιο ευέλικτο τον νόμισμα της, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Zhou Xiaochuan, στις 7 Ιανουαρίου.

Το εμπορικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε το Xinhua, είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων των 16 αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στα 177,3 δισ. δολάρια. Το πλεόνασμα τον Δεκέμβριο ήταν 21 δισ. δολ., χαμηλότερο από τα 22,9 δισ. δολ. που ήταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα