ΥΠΑΝ: Συγκρότηση δύο Επιτροπών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 13:17

Τη συγκρότηση δύο Επιτροπών σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του νόμου 3468/2006 για την «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ», ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ. Πρόκειται για την Επιτροπή Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, και την Επιτροπή για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, η Επιτροπή για την Προώθηση Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας, έχει ως έργο την ταχεία προώθηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που αφορούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των τριάντα (30) MWe ή με συνολικό προϋπολογισμό άνω των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ, καθώς και την επίλυση κάθε ζητήματος που προκύπτει κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Η Επιτροπή επιλαμβάνεται των θεμάτων της αρμοδιότητάς της είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα του ενδιαφερόμενου και για την εκπλήρωση της αποστολής της:

- μεριμνά για την ταχεία υλοποίηση των ανωτέρω επενδύσεων, συντονίζοντας και κατευθύνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται διατάξεις στην κείμενη νομοθεσία,

- εξετάζει κάθε περίπτωση και συμβάλλει στην επίλυση αναφυόμενων προβλημάτων, διατυπώνοντας τις κατάλληλες προτάσεις,

- διαμεσολαβεί για την άρση κάθε αμφισβήτησης ή διαφοράς που ανακύπτει κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μεταξύ των ενδιαφερομένων και των αρμοδίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων,

- υποβάλλει στον υπουργό Ανάπτυξης και τους κατά περίπτωση συναρμόδιους υπουργούς εισηγήσεις με προτάσεις για την προώθηση των επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και λύσεις για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων.

Η Επιτροπή για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης έχει ως έργο το συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών και την παροχή σε αυτές κάθε αναγκαίας υποστήριξης για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη των τριάντα (30) MWe ή με συνολικό προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ καθώς και την ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Η Επιτροπή Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, διαμορφώνεται ως κατωτέρω:

1. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ως πρόεδρος.

2. Γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ως μέλος.

3. Γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Ευάγγελος Μπαλτάς, ως μέλος.

4. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ως μέλος.

5. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ως μέλος.

6. Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος Πάρις Κουκουλόπουλος, αναπληρούμενος από το γενικό γραμματέα Χρήστο Παλαιολόγο, ως μέλος.

7. Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μιχάλης Καραμανής, αναπληρούμενος από τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πανάγο, ως μέλος.

8. Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ιωάννης Αγαπητίδης, αναπληρούμενος από το Γεώργιο Αγερίδη, ως μέλος.

9. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης Γεώργιος Μέντζος, ως μέλος.

10. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτροπαραγωγής του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, διαμορφώνεται ως κατωτέρω:

1. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης Γεώργιος Μέντζος, ως πρόεδρος.

2. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Παναγιώτα Τσεκούρα, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ως μέλος.

3. Διευθυντής Συντήρησης Συστήματος Ιωάννης Καμπούρης, ως εκπρόσωπος του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως μέλος.

4. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτροπαραγωγής του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης, ως μέλος.

5. Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Επαμεινώνδας Τολέρης, ως μέλος.

6. Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως μέλος.

7. Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, ως μέλος.

8. Ο επικεφαλής της Μονάδας Προστασίας Καταναλωτών και Περιβάλλοντος Ανδρέας Κατσαρός, ως εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ως μέλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα