NYSE: Κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με το Χρηματιστήριο του Τόκυο

Διευρύνοντας την πρόσβασή του έναντι του Νasdaq
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 10:02

ΚΟΝΤΑ σε συμφωνία για συνεργασία με το Χρηματιστήριο του Τόκυο βρίσκεται η NYSE Group Inc., κάτι το οποίο θα αυξήσει την πρόσβασή της στην Ιαπωνία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κερδίζοντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά των μετοχών αξίας 256 δισ. δολ. που διαπραγματεύονται διεθνώς σε καθημερινή βάση.

Χθες ο αρμόδιος για θέματα οικονομικών υπηρεσιών Ιάπωνας υπουργός, Yuji Yamamoto, είπε ότι ο πρόεδρος του Τokyo Stock Exchange, Taizo Nishimuro θα επισκεφθεί σύντομα την Ουάσινγκτον ή τη Ν. Υόρκη για να κάνει συγκεκριμένη ανακοίνωση για την εν λόγω συνεργασία. Εχοντας πρόσβαση στο δεύτερο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του κόσμου ενδέχεται να καταστεί πολύ πιο δύσκολο για τις ανταγωνίστριες της NYSE Group, όπως το Nasdaq Stock Market Inc. να προοδεύσουν στην Ιαπωνία.

Το Τόκυο είναι το τελευταίο οχυρό για τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της NYSE Group, John Thain, που σχεδιάζει να κυριαρχήσει στα τρία πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο, δολάριο, ευρώ και γιέν. Η NYSE Group βρίσκεται στο όριο ολοκλήρωσης της εξαγοράς ύψους 15 δισ. δολ. του Euronext NV στο Παρίσι, του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου της ευρωπαϊκής ηπείρου και χθες έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά του 20% του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Το ηλικίας 214 ετών NYSE, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο με την εξαγορά της Archipelago Holdings Inc., είναι η κατοικία εταιρειών εκτός ΗΠΑ, από την Deutsche Telekom AG έως την China Life Insurance Co. Μαζί με το Euronext, το Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες διαπραγμάτευσης αξιών, εμπορευμάτων και επιτοκίων και θα διαχειρίζεται περίπου 100 δισ. δολ. σε εμπορικές συναλλαγές μετοχών ημερησίως μέσω των αγορών σε πέντε χώρες.

Το Nasdaq με έδρα τη Ν. Υόρκη και το London Stock Exchange Plc, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Αξιών της Ευρώπης βρίσκονται σε μάχη εξαγοράς και η Deutsche Boerse AG ολοκλήρωσε τις συνομιλίες συγχώνευσης με την Borsa Italiana SpA τον Νοέμβριο.

Μετοχές αξίας περίπου 256 δισ. δολ. άλλαξαν χέρια ημερησίως στις 51 από τις πιο σημαντικές χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Federation of Exchanges. Περίπου 31% διαπραγματεύθηκαν στο NYSE, στα Χρηματιστήρια της Euronext και στο Τόκυο.

Η εξαγορά του Euronext που απαιτεί την έγκριση των αρμοδίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών, θα συνδέσει το NYSE με τα Χρηματιστήρια της Λισαβόνας, των Παρισίων, του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών. To NYSΕ προσπάθησε να δημιουργήσει το πρώτο υπερατλαντικό Χρηματιστήριο από το 1986, μέσω συμμαχίας με το LSE, η οποία όμως απέτυχε.

Χθες η NYSE Group ανακοίνωσε ότι δαπανά 115 εκατ. δολ. για το 5% της National Stock Exchange of India Ltd., πραγματοποιώντας την πρώτη της επένδυση στην Ασία. Η NYSE Group αποτελεί μέλος ομάδας επενδυτών, στην οποία μετέχει η Goldman Sachs Group Inc., η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο.

Μία συνεργασία μεταξύ του NYSE και του Tokyo ενδέχεται να ισχυροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων Χρηματιστηρίων στον κόσμο, είπε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ο Yamamoto. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν κάποιο τίμημα.

Η NYSE Group και το Tokyo Stock Exchange έχουν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις τουλάχιστον από τον Οκτώβριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει κάποιες πληροφορίες συναλλαγών. Ο Richard Adamonis, εκπρόσωπος της NYSE Group, αρνήθηκε χθες να σχολιάσει το θέμα.

Οι μετοχές της NYSE Group έχουν σημειώσει άνοδο 68% από το ντεμπούτο τους στις 8 Μαρτίου. Χθες, σημείωσαν άνοδο 3,63 δολ., φθάνοντας στα 108,21 δολ. η μία, 75 σεντς από τα επίπεδα ρεκόρ.

Τα σχέδια του ιαπωνικού Χρηματιστηρίου να πουλήσει πέρυσι μετοχές απέτυχαν. Το Χρηματιστήριο ανέστειλε για δεύτερη φορά στην ιστορία των 56 ετών του τις διαπραγματεύσεις του στις 18 Ιανουαρίου, καθώς υπήρξε πρόβλημα με τα συστήματα των κομπιούτερ από το κύμα εντολών πώλησης των μετοχών της Livedoor Co., μετά την έρευνα που διετάχθη για την εταιρεία παροχής Internet. H Mizuho Financial Group Inc., η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ιαπωνίας, επιδιώκει αποζημιώσεις μετά την αποτυχία του Χρηματιστηρίου να σταματήσει λάθος στις συναλλαγές το 2005.

Το Χρηματιστήριο του Τόκυο έχει συμφωνίες συνεργασίας με τα Χρηματιστήρια της Ταϊβάν, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης και της Ν. Κορέας.

Το Tokyo Stock Exchange υστερεί στην Ασία εξ αιτίας των αναδυόμενων αγορών της Κίνας. Η αξία των εταιρειών που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη και την Σενζέν, σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι, φθάνοντας στα 3,12 τρισ. δολ., ενώ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 292 δισ. δολ., στα 4,79 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα