Ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Από τη δήλωση Τρισέ για τα επιτόκια
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΡΑΛΙ σε υψηλό εξαετίας για τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τα ευρωπαϊκά blue chips να απογειώνονται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για αύξηση των επιτοκίων πριν από το Μάρτιο, ενώ στη Wall Street τεχνολογική άνοδος απογείωσε τον Nasdaq στο υψηλότερο έξι χρόνων. Η δυναμική ανόδου που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν αρκετή ώστε να βοηθήσει τους επενδυτές να απορροφήσουν την απροσδόκητη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια στερλίνας. Η τεχνολογική ευφορία παρέσυρε στα ύψη και τον Dow Jones, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και μερικών αισιόδοξων κερδοφοριών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 1,8%, στις 1.503,9 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο και κλείνοντας στο υψηλότερο από το Φεβρουάριο 2001.

Ο FTSE 100 υστέρησε σε επίδοση, με κέρδη 1,13%, στις 6.230,10 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,96%, στις 5.609,80 μονάδες, και ο DAX 1,84%, στις 6.687,30 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε νωρίτερα σε απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5,25%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν διατήρησή του στο 5%, επικαλούμενοι το ενδεχόμενο ενίσχυσης πληθωριστικών πιέσεων.

Η EON και η RWE οδήγησαν σε θετικό έδαφος τις μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας. Οι κλάδοι της καπνοβιομηχανίας, των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και των χημικών βιομηχανιών αποκόμισαν κέρδη λόγω της φημολογίας για επικείμενες εξαγορές.

Κέρδη σημείωσε η μετοχή της Deutsche Boerse, καθώς λέγεται ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Και η μετοχή της Suez ενισχύθηκε, καθώς ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Francois Pinault είναι έτοιμος να υποβάλει προσφορά εξαγοράς της εταιρείας.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων, ενισχύθηκε, όπως και η AngloAmerican και η Xstrata, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,62%, στις 16.838,17 μονάδες, στο κατώτερο από τις 19 Δεκεμβρίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα