Υποχωρεί ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 07:57

ΠΤΩΤΙΚΑ, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, περιορίζοντας μέρος της ανόδου την εβδομάδα από τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών, καθώς η άνοδος των παγκοσμίων αποθεμάτων του μετάλλου ανανέωσε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση χαλκού ενδέχεται να μειώνεται.

Τα αποθέματα που παρακολουθούν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Σαγκάης και της Ν. Υόρκης, αναρριχήθηκαν 52% τους τρεις τελευταίους μήνες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2004. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει πλέον του 30% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα οποία αναρριχήθηκαν τον Μάϊο του 2006, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και η μείωση των εισαγωγών χαλκού της Κίνας, περιορίζουν τη ζήτηση για το βιομηχανικό μέταλλο.

Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε έως 1.570 γιουάν, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 54.100 γιουάν (6.936 δολ.) ο μετρικός τόνος. Τα συμβόλαια του μετάλλου, τα οποία σημείωσαν άνοδο 5,6% τις τρεις τελευταίες ημέρες από τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών των 52.440 γιουάν που υποχώρησαν στις 8 Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκαν στα 54.640 γιουάν ο τόνος κατά το μέσον της συνεδρίασης.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησαν έως 1.250 γιουάν, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 57.450 γιουάν ο τόνος σήμερα.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, υποχώρησε 65 δολ., ποσοστό 1,1%, για να διαπραγματευθεί στα 5.830 δολ. ο τόνος στις 12:12 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 2% ετησίως, μετά την υποχώρηση της κατασκευής κατοικιών, τα μέγιστα σε 15 χρόνια. Οι εισαγωγές από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, υποχώρησαν 19% από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2006, στα 2,1 εακτ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας.

Οι τιμές του χαλκού στηρίχθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση της Codelco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, ότι κατολίσθηση στο μεγαλύτερο ορυχείο της στη Χιλή ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή. Πέρυσι, η παραγωγή της μειώθηκε από κοίλωμα που προκλήθηκε στο ορυχείο.

Στη Σαγκάη το αλουμίνιο υποχώρησε έως 220 γιουάν, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 19.760 γιουάν και διαπραγματεύθηκε στα 19.890 γιουάν ο τόνος στο μέσον της συνεδρίασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα