Unilever: Πρόεδρος ο Treschow στη θέση του Burgmans

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 14:07

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ανώτατο στέλεχος εκτός των κόλπων της απέκτησε η Unilever NV, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία τροφίμων και καθαριστικών στον κόσμο. Πρόκειται για τον Michael Treschow, τον πρώτο εξωτερικό πρόεδρο, που διαδέχεται τον βετεράνο Antony Burgmans, ο οποίος έμεινε στην εταιρεία για 35 χρόνια.

O νέος πρόεδρος της Unilever, Michael Treschow.

Ο Treschow, πρόεδρος της σουηδικής Ericsson AB και της Electrolux AB, θα διαδεχθεί τον Burgmans τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Ρότερνταμ και στο Λονδίνο.

Η Unilever, που μεταξύ άλλων παράγει τις σούπες Knorr και τα παγωτά Ben & Jerry's, εγκατέλειψε το ηλικίας 70 ετών σύστημα της διπλής προεδρίας στη Βρετανία και την Ολλανδία, όταν το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης των πωλήσεων απέτυχε το 2004. Η εταιρεία, με ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή τον Patrick Cescau, δαπάνησε περισσότερα σε διαφήμιση για την αύξηση των πωλήσεων, οι οποίες υστέρησαν των αντίστοιχων της Procter & Gamble Co., για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Τον Νοέμβριο η Unilever ανακοίνωσε μείωση 48% των κερδών της το τρίτο τρίμηνο αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους μάρκετινγκ και των νόμιμων δαπανών της. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη των πωλήσεων υστέρησε και οι τιμές των διαφόρων συστατικών αυξήθηκαν.

Ο Burgmans, που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Unilever ήταν πρόεδρος για οκτώ χρόνια. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Trevor Gorin δεν βρέθηκε άμεσα για να σχολιάσει το θέμα, μετέδωσε το Bloomberg News.

Tον περασμένο μήνα ο Treschow ανακοίνωσε τα σχέδιά του να φύγει από την Electrolux. Κατά τη διάρκεια πέντε ετών έως τον Απρίλιο του 2002 που ήταν CEO της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, μείωσε το εργατικό δυναμικό για να αυξήσει την κερδοφορία, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει τη στασιμότητα της ζήτησης των καταναλωτών για πλυντήρια και ηλεκτρικές σκούπες. Πριν ηγηθεί της Electrolux, ήταν επικεφαλής της Atlas Copco AB, της μεγαλύτερη εταιρείας κατασκευής αεροσυμπιεστών στον κόσμο.

Οι ολλανδικές μετοχές της Unilever σημείωσαν άνοδο 37 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 20,78 ευρώ η μία στις 12:20 μ.μ. στο Αμστερνταμ (τοπκή ώρα). Το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν άνοδο περίπου 7%, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 35,6 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα