Lukoil: 10% υψηλότερα κέρδη από την αύξηση της παραγωγής

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 14:37

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 10%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Lukoil, καθώς η παραγωγή της σε μονάδες στο εξωτερικό αναρριχήθηκαν στα ύψη.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,43 δισ. δολ. ή 2,90 δολ. ανά μετοχή από 2,21 δισ. δολ. ή 2,67 δολ. ανά μετοχή, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 2,35 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της Lukoil, αυξήθηκαν 13%, φθάνοντας στα 18,4 δισ. δολ., με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Vagit Alekperov, θέλει να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή και να αυξήσει την αξία της εταιρείας στα 200 δισ. δολ. έως τ0 2016. H Lukoil αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αργού πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς η εκστρατεία του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κυριαρχήσει στις εταιρείες του κλάδου της ενεργείας της χώρας, βοηθά στην επέκταση των κρατικών ανταγωνιστριών της Lukoil, όπως της OAO Rosneft.

Oι μετοχές της Lukoil σημείωσαν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 2.113,90 ρούβλια η μία στο Micex Stock Exchange στις 2:35 μ.μ. στη Μόσχα, μετά από απώλειες που σημείωναν νωρίτερα, σε ποσοστό έως 2,2%. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι περίπου 1,8 τρισ. ρούβλια (67,7 δισ. δολ.).

Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν σύμφωνα με τη διοίκηση της Lukoil κατά 238 εκατ. δολ., ποσοστό 27%.

Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή πετρελαίου και αερίου κατά 12% πέρυσι, καθώς η παραγωγή της στο εξωτερικό αναρριχήθηκε στα ύψη.

Η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει 27 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία με στόχο την επταπλάσια αύξηση της παραγωγής της στο εξωτερικό. Η ίδια επιδιώκει αύξηση της παραγωγής στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, τη Βενεζουέλα και το Ιράκ.

Το 2006 η Lukoil παρήγαγε 2,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως, σύμφωνα με την σημερινή της ανακοίνωση. Στο σύνολο του έτους η παραγωγή πετρελαίου της εταιρείας στο εξωτερικό αυξήθηκε 46% και του φυσικού αερίου σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα