Μ. Σαρρής: Προστατευμένη η κυπριακή οικονομία από τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 14:55

Η κυπριακή οικονομία μπορεί να προστατευθεί και να απορροφήσει οποιουσδήποτε κραδασμούς από τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, με αφορμή τις εξελίξεις με τις δημόσιες προτάσεις τόσο της Marfin Λαϊκής Τράπεζας προς την Τράπεζα Κύπρου, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς προς την Marfin Λαϊκή.

Όπως εκτίμησε ο κ. Σαρρής, οι προτάσεις θα λάβουν μία πιο συγκεκριμένη μορφή, ενώ σημείωσε ότι η κύπριακή οικονομία είναι τέτοια που μπορεί να προστατευθεί από οποιαδήποτε προβλήματα που μπορούν να είναι ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων.

«Υπάρχουν εν εξελίξει διάφορες προτάσεις τις οποίες παρακολουθούμε», πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τα θεσμικά όργανα που θα κοιτάξουν με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα τις εξελίξεις αυτές, όταν γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις, είναι ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Κεφαλαιαγοράς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Προς το παρόν, συνέχισε, έχουν γίνει αναφορές στον Τύπο, οι οποίες βασίζονται πάνω σε πληροφορίες που περιέχονται είτε σε ανακοινώσεις είτε σε ιδιωτικές συνομιλίες με τους άμεσα εμπλεκομένους. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι στις επόμενες λίγες ώρες θα πάρουν μια πιο συγκεκριμένη μορφή αυτές οι προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν, ενώ ανέφερε ότι ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις ήταν αναπόφευκτες στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Σαρρής τόνισε πως «οι δικές μας τράπεζες, είναι τράπεζες που έχουν δείξει συνέπεια στο παρελθόν και οι δικές τους προοπτικές, είναι τέτοιες που δεν είναι εκπληκτικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον και οι ίδιες να ενδιαφερθούν για άλλες τράπεζες και άλλες τράπεζες να ενδιαφερθούν για κυπριακές τράπεζες».

Το σχήμα, συνέχισε, που θα πάρει τελικά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα εξαρτηθεί από το ποιος θα πετύχει στο να γίνει αποδεκτή η πρόταση του από τις τράπεζες που είναι αντικείμενο του ενδιαφέροντος.

Ο κ. Σαρρής επεσήμανε ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σε μια πολύ σταθερή πορεία, οι βάσεις της είναι πολύ γερές, τα δημοσιονομικά της έχουν εξυγιανθεί, η εμπιστοσύνη με την οποία την αγκαλιάζουν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η νομοθεσία που έχει σε επίπεδο ευρωπαϊκό και Κυπριακό είναι τέτοια που να μπορούν να προστατεύσουν τους θεσμούς και την οικονομία από οιαδήποτε προβλήματα που μπορούν να είναι ως αποτέλεσμα αυτών των τραπεζικών εξελίξεων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να απορροφήσει οποιουσδήποτε κραδασμούς.

Πηγές: ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα