Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο οι προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 12:32
UPD:12:32
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη γερμανική οικονομία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 με ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη μόλις περάσει το τρέχον κύμα μολύνσεων από τον Covid-19.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW εκτινάχθηκε στο 51,7 τον Ιανουάριο από 29,9 τον προηγούμενο μήνα. Ένας δείκτης τρεχουσών συνθηκών, ωστόσο, έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών στο -10,2, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των αυστηρότερων περιορισμοών για τον ιό στη δραστηριότητα.

«Οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την έναρξη του νέου έτους», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach. «Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η υπόθεση ότι η συχνότητα των κρουσμάτων Covid-19 θα μειωθεί σημαντικά μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Οι πιο θετικές οικονομικές προσδοκίες περιλαμβάνουν τους τομείς που σχετίζονται με τον καταναλωτή και τις εξαγωγές και, επομένως, ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής οικονομίας».

Οι προοπτικές ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδεινώθηκαν προς το τέλος του περασμένου έτους, καθώς η εμφάνιση του στελέχους Omicron του κορωνοϊού συνέβαλε στην επιβράδυνση της παραγωγής από τις κρίσεις προσφοράς και τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε μεταξύ 0,5% και 1% το τέταρτο τρίμηνο, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα. Είναι πιθανό να συρρικνωθεί ξανά τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά για τη δεύτερη ύφεση της πανδημίας.

Η άνοιξη, ωστόσο, θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια επανάληψη της ανάκαμψης, με την Bundesbank να προβλέπει ότι θα υπάρξει «σημαντική δυναμική» που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 4,2% για ολόκληρο το 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα