Οι χώρες που οδηγούν την οικονομική ανάκαμψη

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 12:31
UPD:12:36
EPA/SEDAT SUNA

Τέσσερις χώρες της G20 προπορεύονται στην ανάκαμψη από τον Covid-19. Πρόκειται για την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και την Τουρκία. 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Ινδία σημείωσε αύξηση 12,7% στο ΑΕΠ της. Ο ΟΟΣΑ εκτιμάει ότι η αύξηση αυτή- σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 11,6% που κατέγραψε το προηγούμενο τρίμηνο- «οδηγήθηκε κυρίως από τις πάγιες επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση». 

Συνολικά, οι μεγάλες οικονομίες της G20 αύξησαν το ΑΕΠ κατά 1,7% μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τη «μέτρια» τριμηνιαία ανάπτυξη 0,4% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο και διαφοφοποιείται από την επιβραδυντική τάση που καταγράφηκε στην περιοχή των 38 μελών του ΟΟΣΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης εδώ συρρικνώθηκε μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου από 1,7% σε 1,1%.

Η επίδραση της Όμικρον

Η παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού και τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων που παράγει αναμένεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 25 Ιανουαρίου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έχουν ξεπεράσει τα 330 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν ταχέως αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε χώρες όπως το Μεξικό, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και νέους περιορισμούς σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ορισμένες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν «σοβαρές προκλήσεις» στην ανάπτυξη εμβολίων, προειδοποίησε η Ομάδα Εργασίας Multilateral Leaders του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2021. Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου το 30% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα