Prodea: Τι προβλέπει η νέα επένδυση 35 εκατ. στο Μαρούσι

Σε προνομιακή θέση στη Λ. Κηφισίας
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 11:23
UPD:11:37
Prodea Investments

Φωτογραφία αρχείου

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]
 
Η λεωφόρος Κηφισίας στο Μαρούσι έχει εισέλθει σε νέα περίοδο ανάπτυξης, με τα γραφεία να βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο, αυτή τη φορά ωστόσο με αναβαθμισμένες προδιαγραφές.
 
Ειδικότερα, γραφειακός χώρος στην περιοχή του Αμαρουσίου είναι η νέα επένδυση, η πρώτη του έτους, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ (απόκτηση ακινήτου - κατασκευή), της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).
 
Για την προαναφερόμενη επένδυση η Prodea απέκτησε πέντε όμορα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 10.433 τ.μ. (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων - κατοικιών 4.172 τ.μ.) τα οποία περικλείονται από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου.
 
Η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει την ανάπτυξη αφού κατεδαφίσει το υφιστάμενο κτήριο και την εκμετάλλευση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με κατ' ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου 17.000 τ.μ. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2021.
 
Η νέα αυτή επένδυση βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στο δαχτυλίδι του κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό και στον Προαστιακό Σταθμό Κηφισίας, κοντά στο Golden Hall, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση τόσο οδικώς, όσο και με μέσα μαζικής μεταφοράς και προστίθεται στις υφιστάμενες επενδύσεις της Prodea στον βόρειο άξονα και το business district (επιχειρηματική περιοχή) του Αμαρουσίου.
 
Στην ίδια περιοχή στη συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς 6 και Αιγιαλείας η Prodea με κατασκευαστή την Τέρνα του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, ολοκλήρωσε πρόσφατα και έχει παραδώσει στους μισθωτές του, την Google και την Elpedison, το σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο υπό την ονομασία The Element επίσης με πιστοποίηση LEED, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 14.000 τ.μ. και δύο υπόγεια περίπου 7.000 τ.μ. με 199 θέσεις πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ύψος της επένδυσης αυτής (οικόπεδα και κατασκευή) είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ.
 
Ακόμη, απέναντι από το The Mall Athens, σε συνεργασία με την Dimand η Prodea κατασκευάζει το νέο κτήριο γραφείων της Kaizen Gaming. Θα αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ. και υπόγειο 7.000 τ.μ. Θα λάβει πιστοποίηση LEED Gold και η προοπτική είναι να ολοκληρωθεί φέτος.
 
Στο Μαρούσι η Prodea έχει εξαγοράσει από τη Lamda Development το ILIDA Business Center, κτήριο γραφείων υψηλής ποιότητας κατασκευής, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ. και 277 θέσεις στάθμευσης.
 
Να σημειωθεί ότι από κοινού με την Dimand η Prodea αναπτύσσει και το ακίνητο «Importex» στη λεωφόρο Συγγρού. Κατασκευάζονται δύο κτήρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί στην Generalli. Ακόμη, στη Συγγρού στον αριθμό 44 η Prodea ανακατασκευάζει κτήριο επίσης για χρήση γραφείων, και στη Θεσσαλονίκη προχωρά τη δημιουργία συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ. στο πρώην εργοστάσιο του Φιξ και πάλι σε συνεργασία με την Dimand.

Η διάθεση 15% του μ/κ

Τέλος του πρώτου τριμήνου, αρχές του δεύτερου θα εξελιχθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Prodea, η διαδικασία για τη διάθεση του 15% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Θα απευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό και ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των μετοχών της που είναι στη διασπορά και σήμερα είναι πολύ μικρό (1,85%). Η εταιρεία Castlelake L.P., διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων, ελέγχει έμμεσα το 98,15% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου στην Prodea, μέσω των εταιρειών Invel Real Estate (Netherlands) II BV (63,39%), Invel Real Estate BV (29,81%), CL Hermes Opportunities L.P. (2,85%) και Anthos Properties A.K.E (2,1%). 

Η Noval ΑΕΕΑΠ

Νέους γραφειακούς χώρους στο Μαρούσι θα κατασκευάσει η Noval ΑΕΕΑΠ έπειτα από την εξαγορά του πρώην ακίνητου της Kodak σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου. Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. με πιστοποίηση κατά LEED. Η Noval έχει ανακοινώσει ακόμη την ανάπτυξη νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ

Επένδυση σε γραφειακούς χώρους επί της οδού Αμαρουσίου - Χαλανδρίου ανακοίνωσε την Παρασκευή και η Trastor ΑΕΕΑΠ. Απέκτησε οικόπεδο εμβαδού 1.023 τ.μ., επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτήριο γραφείων, επιφανείας 2.165 τ.μ. Η νέα αυτή επένδυση της Trastor είναι όμορη με άλλη ιδιοκτησία της. Οι δύο ιδιοκτησίες θα ενοποιηθούν δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο ακίνητο, υιοθετώντας τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα