Πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε η χορήγηση των εμβολίων κατά του Covid-19, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να συντονιστούν με τη νέα πραγματικότητα καθιερώνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού που σήμερα «ξεκλειδώνει» διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες ανάλογα με το εμβολιαστικό status του ατόμου και τον βαθμό αυστηρότητας που έχει υιοθετήσει η κάθε κυβέρνηση. Παράλληλα, υιοθετήθηκε το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό που διευκόλυνε την μετακίνηση των Ευρωπαίων μεταξύ των κρατών- μελών, κάτι που έχει κάπως υποβαθμιστεί με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον που οδήγησε αρκετές χώρες στη λήψη έκτακτων ταξιδιωτικών απαιτήσεων, και κυρίως την επίδειξη αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μια χώρα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν τα Covid pass δεν αύξησαν μόνο την πρόσληψη των εμβολίων, αλλά παράλληλα βελτίωσαν το σύστημα υγείας και τις οικονομικές επιδόσεις, συμβάλλοντας δυνητικά στην αποτροπή νέων lockdown, αναφέρει νέα μελέτη.
Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά Covid στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία αύξησαν το ποσοστό εμβολιασμού κατά 13, 6,2 και 9,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, ανέφεραν ερευνητές του Bruegel και του Γαλλικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν επίσης «ευκαταφρόνητο» μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων του πληθυσμού, τόνισαν οι ερευνητές.
Τα πιστοποιητικά- υπολόγισαν- συνέβαλαν επίσης στην αναχαίτιση χιλιάδων εισαγωγών και θανάτων σε νοσοκομεία, μειώνοντας την πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Γαλλία και βοηθώντας στην αποφυγή περαιτέρω lockdown.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών χωρίς τα πιστοποιητικά, από το εισαγωγή τους μέχρι το τέλος του 2021, ο αναμενόμενος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία (και θανάτων) θα ήταν 31,3% (31,7%) υψηλότερα στη Γαλλία, 5,0% (5,6%) υψηλότερα στη Γερμανία και 15,5% (14,0%) υψηλότερα σε Ιταλία. Παράλληλα, υπολόγισαν ότι τα πιστοποιητικά απέφυγαν πολλούς θανάτους, τους οποίους υπολόγισαν σε 3.979 (3.453–4.298) στη Γαλλία, 1.133 (-312–1.358) στη Γερμανία και 1.331 (502–1.794) στην Ιταλία.
Στο μεταξύ στη Γερμανία, η πρόσληψη των εμβολίων ήταν χαμηλή έως ότου θεσπίστηκαν αυστηρότεροι κανόνες για τα πιστοποιητικά τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών πιστοποιητικών Covid για τους χώρους εργασίας.
Στην Ιταλία, η πίεση στη ΜΕΘ παρέμεινε χαμηλή καθ' όλη την περίοδο της μελέτης.
Τέλος, η μελέτη εκτίμησε ότι, χωρίς τις παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2021 το ΑΕΠ στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα ήταν λιγότερο κατά 6 δισ. ευρώ, 1,4 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
naftemporiki.gr