Ν. Κορέα: Χαλάρωση των περιορισμών για επενδύσεις στο εξωτερικό

Με στόχο την αναχαίτιση της ανόδου του νομίσματος της χώρας, ουόν
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 10:59

ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ των περιορισμών στις επενδύσεις μεμονωμένων προσώπων στο εξωτερικό, αλλά και των εταιρειών, αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, με στόχο τον περιορισμό της ανόδου του νομίσματός της, ουόν.

Η Ν. Κορέα θα αναστείλει τις αυξήσεις φόρων από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια για τρία χρόνια και θα επιτρέψει σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες να κάνουν μεγαλύτερες αγορές ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας.

Οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας τελούν υπό πίεση για να περιορίσουν την άνοδο του ουόν, το οποίο κέρδισε 8,6% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πέρυσι, έχοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων. Η άνοδος του νομίσματος ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη της Samsung Electronics Co. και άλλων εξαγωγέων, των οποίων οι πωλήσεις αποτελούν έως το 40% της οικονομίας της χώρας. Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν το ελάχιστο σε μια πενταετία το 2007.

Το ουόν σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 938,50 ανά δολάριο στις 3 μ.μ., ώρα Σεούλ. Το νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1997 στις 3 Ιανουαρίου έναντι του ιαπωνικού γιέν.

Οι επενδύσεις της Ν. Κορέας στο εξωτερικό, αποτέλεσαν μόλις το 4,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2005. Αυτές ήταν χαμηλότερες των αντίστοιχων της Ιαπωνίας στο 8,5% του ΑΠΕ, της Ταϊβάν στο 28,1% και των ΗΠΑ στο 16,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η Ν. Κορέα δεν είναι η μόνη χώρα που καταβάλλει προσπάθειες περιορισμού της ανόδου του νομίσματός της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ελέγχους στο μπατ για να περιορίσει την άνοδο 16% του νομίσματός της, με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών της Ασίας το 2006. Οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική των ασιατικών χωρών, εκτιμούν ότι αιφνίδια έξοδος από τις ξένες επενδύσεις θα βλάψει την οικονομία τους, όπως συνέβη και τη νομισματική κρίση το 1997 στην Ασία.

Η Ν. Κορέα χαλαρώνει τους περιορισμούς στην αγορά νομισμάτων από το 1997-98, περίοδος κατά την οποία η αξία του ουόν μειώθηκε κατά το ήμισυ σε δύο μήνες οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης.

Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι νοτιο-κορεατικές εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να δαπανούν έως 3 εκατ. δολ. στο εξωτερικό για επενδυτικούς λόγους, από 1 εκατ. δολ. που ήταν πριν.

Η Export and Import Bank of Korea θα διπλασιάσει σχεδόν τις πωλήσεις ομολόγων σε ουόν το 2007, ενώ τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των εξαγωγέων.

Στους ντόπιους επενδυτές θα επιτραπεί να επενδύσουν σε εισηγμένες ή μη εταιρείες στο εξωτερικό και τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια θα μπορέσουν να επενδύσουν σε ξένες μετοχές.

Τα μέτρα θα ισχύσουν το πρώτο τρίμηνο. Πριν η κυβέρνηση επέβαλε φόρο 14% στα κέρδη από τις επενδύσει μετοχών στο εξωτερικό.

Η ισχυροποίηση 9,1% του ουόν έναντι του γιέν τους 12 τελευταίους μήνες είναι επίσης ανησυχητική, επειδή η Ιαπωνία ανταγωνίζεται τη Ν. Κορέα στις πωλήσεις αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης στις ξένες αγορές.

Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της, ύψους 788 δισ. δολ., θα συρρικνωθεί στο 4,5% το 2007, από 5% που προβλεπόταν πέρυσι. Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα υποχωρήσει στο 10,4% φέτος, από 14,6% το 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας στις 3 Ιανουαρίου.

Τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ν. Κορέας αυξήθηκαν για έκτο μήνα τον Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας τις έντονες προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αναχαιτίσει την άνοδο του ουόν. Τα αποθέματα, τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. δολ., περισσότερο από το ήμισυ που χρησιμοποιήθηκαν για να περιοριστεί η άνοδος του ουόν, σύμφωνα με τον Roh Sang Chil διαπραγματευτή συναλλάγματος της Kookmin Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα