Eurotunnel: Εξήλθε της προστασίας του άρθρου «περί πτωχεύσεων»

Μετά τη δικαστική απόφαση που ενέκρινε το σχέδιο μείωσης του χρέους
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 13:40

ΕΞΗΛΘΕ από την προστασία πτώχευσης η Eurotunnel SA, διαχειρίστρια της σήραγγας που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία, επιτρέποντάς του να μειώσει το χρέος του ύψους 6,2 δισ. λιρών Αγγλίας (12,2 δισ. δολ.) πλέον του ημίσεως.

Σήμερα, το Εμπορικό Δικαστήριο των Παρισίων, ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας για το χρέος, το οποίο ωστόσο ακόμα απαιτεί τη στήριξη των μετόχων. Οι μετοχές της Eurotunnel ενδέχεται να διαπραγματευθούν ξανά το συντομότερο στα μέσα Φεβρουαρίυο, σύμφωνα με τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της, Jacques Gounon, αμέσως μετά την απόφαση.

Το μεγαλύτερο παρά ποτέ κατασκευαστικό έργο με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, δεν έχει καλύψει τους στόχους της κίνησης σε αυτό από τα τέλη του 1994, που δόθηκε στην κυκλοφορία. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής του, την αναδιάρθρωση του χρέους το 1997 και δύο αλλαγές στη διοίκησή του από 2004. Εάν δεν αποσπούσε την έγκριση, το Eurotunnel θα παρέβαινε τις υποχρεώσεις του τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο Gounon.

«Η εταιρεία σώθηκε από χρεοκοπία», είπε ο ίδιος σήμερα. Το παιχνίδι τελείωσε. Το δικαστήριο αποφάσισε και ενέκρινε το σχέδιο της Eurotunnel, το οποίο είναι και το μόνο σωστό για να σωθεί η εταιρεία».

Η Eurotunnel απέφυγε τη χρεοκοπία κερδίζοντας την έγκριση των πιστωτών, των προμηθευτών και των κατόχων ομολόγων της. Τουλάχιστον 60% των μετόχων πρέπει να αλλάξει τις μετοχές με εκείνες μιας νέας εταιρείας holding που θα ονομάζεται Groupe Eurotunnel SA, ώστε να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο.

Την τελευταία φορά που οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύθηκαν στο Λονδίνο ήταν στις 28 Απρίλιου, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι ανεστάλη στις 12 Μαΐου. Η ανταλλαγή μετοχών για τη νέα εταιρεία θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τον Gounon.

Βάσει του σχεδίου της Eurotunnel, το χρέος θα μειωθεί στα 2,84 δισ. λίρες και η νέα εταιρεία, Groupe Eurotunnel θα εκδώσει 1,28 δισ. λίρες σε μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα. Επίσης σήμερα η Eurotunnel είπε ότι θα επιδιώξει μειώσεις φόρων και κρατική βοήθεια ύψους 450 εκατ. ευρώ (583 εκατ. δολ.) για τη διάρκεια του δικαιώματος εκμετάλλευσης της σήραγγας, που λήγει το 2086.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα