Ανοδο για δεύτερη εβδομάδα ενδέχεται να σημειώσει ο χρυσός

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 14:34

ΑΝΟΔΟ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να σημειώσει ο χρυσός, καθώς εικάζεται ότι η Ρωσία και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα αυξήσουν τα αποθέματά τους, όχι όμως σε δολάρια, τονώνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Συνολικά 22 από τους 31 διαπραγματευτές, επενδυτές και αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, από το Σύδνεϋ έως το Σικάγο, συνέστησαν την αγορά χρυσού, ο οποίος σημείωσε άνοδο 3,3% την εβδομάδα που πέρασε, φθάνοντας στα 626,90 δολ. η ουγγιά στη Ν. Υόρκη. Τέσσερις εισηγήθηκαν την πώληση χρυσού και πέντε ήταν ουδέτεροι.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τις τοποθετήσεις της σε χρυσό κατά 2,2%, στους 394,1 μετρικούς τόνους το τρίτο τρίμηνο. Το μερίδιο καταθέσεων σε δολάρια των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών του 65% το δεύτερο τρίμηνο. Το δολάριο υποχώρησε 5% έναντι του δείκτη των έξι κυριότερων νομισμάτων πέρυσι.

Τα συμβόλαια του χρυσού στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) σημείωσαν την εβδομάδα που πέρασε άνοδο 20 δολ. η ουγγιά. Η άνοδος εξέπληξε την πλειονότητα των αναλυτών, που προέβλεπαν πτώση όταν ρωτήθηκαν στις 3 και 4 Ιανουαρίου. Οι ερωτηθέντες προβλέπουν με ακρίβεια τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου τις 85 από τις 142 εβδομάδες, ποσοστό 60%.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,70 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 628,60 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 10:20 π.μ., ώρα Λονδίνου. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Ο χρυσός για άμεση παράδοση στο Λονδίνο παρέμεινε αμετάβλητος στα 627,20 δολ. η ουγγιά. Την εβδομάδα που πέρασε, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 3,3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο χρυσός ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται, περιορίζοντας την αξία του δολαρίου.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ χαλάρωσε στο 2% το τρίτο τρίμηνο από 2,6% το δεύτερο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε με ρυθμό 0,1% τον μήνα που πέρασε έναντι αύξησης 0,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί στις 17 Ιανουαρίου από την Federal Reserve.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις αναλυτών, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ανακοινώσει στις 18 Ιανουαρίου, ότι η κατασκευή κατοικιών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,565 εκατ. τον μήνα που πέρασε, λιγότερο από το 1,588 εκατ. τον Νοέμβριο.

Ομάδα κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης πούλησε πέρυσι 395,8 τόνους χρυσού, κάτω από το όριο των 500 τόνων που επιτρέπεται βάσει ειδικής συμφωνίας, σύμφωνα με το World Gold Council, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Ελλάδα και η Νότιος Αφρική, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αύξησαν πέρυσι τα αποθέματά τους σε χρυσό, σύμφωνα με το WGC.

Ο χρυσός σε δολάρια σημείωσε άνοδο 2,1% στις 12 Ιανουαρίου, καθώς το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ. Το πολύτιμο μέταλλο συνήθως ακολουθεί αντίθετη πορεία από το δολάριο.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Ινδονησίας, προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους εκτός του δολαρίου ή να πουλήσουν το εμπόρευμα και να αγοράσουν ευρώ, αντί του αμερικανικού νομίσματος.

Τα Η.Α.Ε., θα ανταλλάξουν το 8% των αποθεμάτων τους από δολάρια σε ευρώ πριν τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σουλτάνο Bin Nasser al-Suwaidi στις 24 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αμπου Ντάμπι.

Το Καζακστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης μετά τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε περισσότερο χρυσό για να αυξήσει τα αποθέματα του μετάλλου κατά 48,3 εκατ. δολ., στο 1,37 δισ. δολάρια.

Ο χρυσός ενδέχεται να σημειώσει άνοδο, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα αυξάνει, ωθώντας χαμηλότερα το δολάριο.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στο 5,25% από τον Αύγουστο μετά από δύο έτη συνεχών αυξήσεων. Δεκαέξι από τους 22 κύριους διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc. και της Deutsche Bank AG, που διαπραγματεύονται άμεσα με τη Fed, εκτιμούν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μειωθούν στο 4,75%.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,5% την εβδομάδα που πέρασε, μετά από έξι αυξήσεις τους 13 τελευταίους μήνες. Το Euribor ενδέχεται να αυξηθεί στο 4% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα