Κάτω από τα 53 δολ. το βαρέλι το αργό

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 15:15

ΚΑΤΩ από τα 53 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο ενώ μέσω αμφιβολιών ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει τόσο την παραγωγή ώστε να στηρίξει υψηλότερα τις τιμές, με τη ζήτηση να μειώνεται κατά τη διάρκεια ενός ήπιου χειμώνα.

Η Αλγερία θα στηρίξει στη σύσκεψη του ΟΠΕΚ μεγαλύτερες από τα 500.000 βαρέλια ημερησίως μειώσεις στην παραγωγή από την 1 η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Chakib Khelil, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Algerie Presse Service.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 28 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 52,71 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 11:18 π.μ., ώρα Λονδίνου, τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 52,90 δολ. το βαρέλι.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ λόγω του εορτασμού της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα συνεχιστούν.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 10 σεντς, φθάνοντας στα 53,05 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια αυτά λήγουν αύριο. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχώρησαν 5 σεντς, στα 53,39 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η ζήτηση σε καύσιμα των ΗΠΑ υποχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας της χώρας στις 10 Ιανουαρίου. Οι θερμοκρασίες στη χώρα ήταν υψηλότερες των φυσιολογικών κατά το πρώτο μέρος του χειμώνα. Η Ν. Υόρκη είχε το τρίτο για την εποχή πιο θερμό Δεκέμβριο, σύμφωνα με το U.S. National Weather Service.

Η τιμή του αργού σε δολάρια, έχει υποχωρήσει περίπου 13% φέτος, καθώς ο ζεστός καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περιοχή κατανάλωσης των 4/5 του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, μειώθηκε η ζήτηση. Η τιμή υποχώρησε περίπου 20% σε δολάρια ΗΠΑ τους 12 τελευταίους μήνες.

Σε ευρώ η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει περίπου 25% φέτος. Σε γιέν, υποχώρησε 17% και σε βρετανικές λίρες σε ποσοστό 28%.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε από τον Οκτώβριο δύο μειώσεις της παραγωγής, μία κατά 1,2 εκατ. βαρέλια που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και μία άλλη κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως που θα ισχύσει τον Φεβρουάριο. Οι 10 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις, άντλησαν 385.000 βαρέλια περισσότερα ημερησίως τον περασμένο μήνα από αυτά που είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 15% από την τελευταία συμφωνία τον μήνα που πέρασε για μείωση της παραγωγής τον Φεβρουάριο. «Είναι πολύ νωρίς για κάποια απόφαση σε έκτακτη σύσκεψη», ανέφερε ο Shokri Ghanem, επικεφαλής της Libya's National Oil Corp.

Μερικοί υπουργοί Πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ ενδέχεται να συναντηθούν άτυπα αυτήν την εβδομάδα στη διάσκεψη Petrotech-2007 στο Ν. Δελχί, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου. Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al- Naimi, του Ιράν, Kazem Vaziri-Hamaneh, της Νιγηρίας, Edmund Daukoru και του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, αναμένεται να παρευρεθούν σε αυτήν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα