Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch ανοίγει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να κάνει την πρώτη της έξοδο στις αγορές για φέτος. Η έξοδος αυτή δεν αποκλείεται να έρθει τις αμέσως επόμενες ημέρες με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η νέα έξοδος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας με στόχο την περαιτέρω θωράκισή της απέναντι στην πανδημία, καθώς κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, αλλά και στην εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ελληνικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί πριν από το τέλος του 2021, και ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από το τέλος Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυτές τις ημέρες κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, καταγράφοντας ανοδική πορεία από τον Αύγουστο του 2021 και μετά , οπότε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,53%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ. ευρώ εντός του 2022 μέσα από την έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Παράλληλα, το β΄ εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Ο δανεισμός της χώρας θα έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο α΄ τρίμηνο του έτους, καθώς, μεταξύ άλλων, θέλει να επωφεληθεί όσο γίνεται περισσότερο από το PEPP. Η εκδοτική δραστηριότητα θα περιλαμβάνει όμως και επανεκδόσεις ομολόγων.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το Μάρτιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2022 & 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο.
Στόχος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα
Μετά από 12 χρόνια παραμονής στο junk, στόχος της κυβέρνησης η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 ή αν αυτό καταστεί δυνατό ακόμα και πριν το τέλος του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι η JP Morgan έχει προβλέψει ότι η Αθήνα θα επιτύχει το ορόσημο αυτό μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Στην επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε, για να συμβεί αυτό βασικές προϋποθέσεις είναι να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα και ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και μία σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις. «Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στο βασικό σενάριο που δεν θα έχουμε αναταράξεις πανευρωπαϊκά» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ για να εκτιμήσει ότι η αναβάθμιση μπορεί να έρθει ακόμα και το 2022 «αν και ο στόχος που είχαμε θέσει είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε» να γίνει νωρίτερα.
Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που αναβαθμίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου σε BB positive από BB- stable τον Απρίλιο του 2021. Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν τον Νοέμβριο του 2020, στο Ba3 stable από B1 stable. Η Fitch κράτησε την πιο σκληρή στάση, με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και άλλαξε την αξιολόγησή της σε BB stable από BB positive τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς άλλη κίνηση μέχρι χθες.