Οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο 2021, καθώς τα χαμηλά επιτόκια, η έλλειψη προσφοράς και η αναζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών για τη διαχείριση της αυξημένης εργασίας ενίσχυσαν τη ζήτηση.
Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 8,8% ετησίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 2005.
Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης της Pantheon Macroeconomics δήλωσε: «Η πανδημία προκάλεσε θετικό σοκ ζήτησης για στέγαση, προσθέτοντας καύσιμο σε μια αγορά στην οποία η ζήτηση αναμφισβήτητα ήδη ξεπερνούσε την προσφορά, κυρίως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων».
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρίμηνα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (η Ελλάδα δεν παρουσιάζει στοιχεία) κατέγραψαν ετήσια αύξηση στις τιμές των κατοικιών το τρίτο τρίμηνο. Για τους μισούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, η άνοδος ήταν πάνω από 10%.
Οι κινητήριες δυνάμεις της ισχυρής αύξησης των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη «παραμένουν η έλλειψη προσφοράς ακινήτων σε ζήτηση, που τονίζεται από τη μετατόπιση των προτιμήσεων για στέγαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Michele Cuneo στον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ευρώπη το 2022 «αλλά πιο αργά από ό,τι το 2021».
Η εικόνα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη χώρα μας το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές διαμερισμάτων «έτρεξαν» με 7,9%, ύστερα από αύξηση 4,3% και 6,2% αντίστοιχα τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Πρόκειται για αισθητή επιτάχυνση και σε σχέση με το σύνολο του 2020, όταν οι τιμές διαμερισμάτων είχαν κατά μέσο όρο ενισχυθεί κατά 4,5%. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εδώ.
Οι προοπτικές της αγοράς
«Έπειτα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, η αγορά των ακινήτων και ειδικότερα η αγορά των πάσης φύσεως κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλλες, εξοχικά) όταν επιστέψουμε σε μια νέα κανονικότητα, θα αναδιαταχθεί και θα ξεκινήσει από μια νέα βάση.
Υπάρχουν παράγοντες που ωθούν την αγορά ανοδικά αλλά και άλλοι που δρουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Η αγορά της κατοικίας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στην πορεία του χρόνου θα δημιουργηθεί μια νέα βάση (ή και περισσότερες) η οποία θα ποικίλει ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, την ποιότητα και την κατάστασή του, την παλαιότητα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.», επισημαίνει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Ορκωτός Εκτιμητής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions.
Τα τελευταία χρόνια οι στατιστικές δείχνουν ότι μεγάλη αύξηση των αδειών παρατηρείται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι τιμές έχουν ακολουθήσει την ανιούσα την τελευταία διετία. Ωστόσο παραμένουν από 22% έως και 35% φθηνότερες σε σχέση με το 2007.