Τριήμερο ανόδου στην Ευρώπη

Πρωταγωνίστριες οι μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 00:01
UPD:00:02

ΚΕΡΔΗ για τρίτη συνεχή ημέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσεγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ εξαετίας εν μέσω των μεγάλων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων ενώ τα κέρδη της Ασίας ευνοήθηκαν από την αισιόδοξη προοπτική για τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές χθες λόγω του εορτασμού της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) είναι καλά νέα για τις μετοχές.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές των οποίων η αξία άγγιξε ρεκόρ και ενίσχυσε τις χρηματιστηριακές αγορές το προηγούμενο έτος, δεν εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή εξασθένησης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πρωταγωνίστριες στα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν οι μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας ενώ πρόσθετος παράγοντας ήταν οι αισιόδοξες εταιρικές εξελίξεις.

Θετικό αντίκτυπο στους ευρωπαϊκούς δείκτες είχαν και οι αισιόδοξες επιχειρηματικές εξελίξεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,6% στις 1.519,4 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,39% στις 6.263,50 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.631,08 μονάδες, με κέρδη 0,24% και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.731,74 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,40%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5%, από τα κέρδη πετρελαϊκών εταιρειών και του τομέα ορυχείων.

Ενδοσυνεδριακά, ο DAX «αναρριχήθηκε» στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2001.

Από τον πετρελαϊκό κλάδο ξεχώρισε για τα κέρδη της η Royal Dutch Shell. Ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού τομέα έδωσε η άνοδος της τιμής του αργού κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η General Electric καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει τη μονάδα αεροναυπηγικής της Smiths Group και η νορβηγική Tandberg Television ASA.

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η British Airways μετά και την απόφαση του προσωπικού να προχωρήσει σε απεργίες.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε κέρδη 0,9% στις 17,209.92 μονάδες ενώ ο δείκτης TOPIX άγγιξε το υψηλότερο οκταμήνου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα