Υποχωρεί η τιμή του αργού

Καθώς οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ λένε ότι η αγορά έχει εφοδιαστεί πλέον του φυσιολογικού
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 07:10

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ ότι η αγορά έχει έχει εφοδιαστεί με 1 εκατ. επιπλέον βαρέλια ημερησίως και σηματοδότησαν ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποφασίσει για το πότε θα μειώσει την παραγωγή.

Είναι πολύ νωρίς να πεις το πότε ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις από αυτές που συμφώνησε πέρυσι, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Edmund Daukoru, της έκτης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, μιλώντας σήμερα στο Ν. Δελχί. Αλγερία και Βενεζουέλα έχουν πει ότι στηρίζουν τα σχέδια μείωσης της παραγωγής με στόχο τη στήριξη των τιμών που υποχωρούν.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 67 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 52,32 δολ. το βαρέλια κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 52,46 δολ. το βαρέλι.

Στη Ν. Υόρκη οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 14% φέτος καθώς ο ήπιος καιρός στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, περιόρισε τη ζήτηση και οι επενδυτές ανέτρεψαν τα στοιχήματα για άνοδο των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε το τέταρτο τρίμηνο για δεύτερη μείωση της παραγωγής έως το 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Φεβρουαρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε 43 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 52,69 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου στις 11:18 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχωρούσαν 42 σεντς, φθάνοντας στα 53,03 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα