Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Πριν από τη σημερινή έκθεση για τα αποθέματα των ΗΠΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, από τα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών κινήθηκε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, πριν από την αυριανή έκθεση που ενδέχεται να δείξει υποχώρηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ για όγδοη εβδομάδα, καταδεικνύοντας την παγκόσμια μείωση των αποθεμάτων.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 900.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αυτά διατηρήθηκαν στα 314,7 εκατ. βαρέλια στις 5 Ιανουαρίου, 2,8% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Τα εμπορικά αποθέματα της Ιαπωνίας, της δεύτερης σε μέγεθος χώρας εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έχουν υποχωρήσει 3,5% από τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Petroleum Association of Japan.

Το αργό πετρέλαια για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 30 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 51,51 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:59 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 51,50 δολ. το βαρέλι.

Χθες τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 1,78 δολ., ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 51,21 δολ. το βαρέλι, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, ότι η μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ δεν είναι υπέρ της έκτακτης σύσκεψης του Οργανισμού με θέμα την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου, που φέτος βρίσκονται 16% χαμηλότερα από πέρυσι, άγγιξαν τα 50,53 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 25 Μαΐου του 2005.

Ο ΟΠΕΚ πρέπει να περιμένει για την αποτίμηση της επίδρασης από τη μείωση των προμηθειών από την 1η Φεβρουαρίου, πριν προχωρήσει και σε άλλη μείωση, είπε χθες ο al-Naimi μιλώντας στο Ν. Δελχί.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 28 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 51,90 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures, στις 11:45 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η Σαουδική Αραβία είναι μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως. Ο Οργανισμός συμφώνησε τον μήνα που πέρασε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ακολούθησε ανάλογη που ελήφθη τον Οκτώβριο στη Ντόχα του Κατάρ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι μέσες εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν στα 9,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 4 Ιανουαρίου, 5,7% χαμηλότερα την αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε.

Ενας Ολλανδός και τρεις Νιγηριανοί βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια επίθεσης σε εμπορικό πλοίο κοντά στο νησί Μπόνυ, όπου βρίσκεται ο σταθμός εξαγωγών πετρελαίου της Νιγηρίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ιατρικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, έχει μειωθεί εξ αιτίας των επιθέσεων ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 2006.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης στο πλοίο που μετέφερε εργαζομένους στον κλάδο των πετρελαιοειδών για τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα