EADS: Ζημίες το 2006 θα εμφανίσει η Airbus (2)

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 11:36

H Airbus SAS, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο εμφάνισε ζημίες πέρυσι, μετά τις καθυστερήσεις του superjumbo Α380, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους, αλλά και την απόφαση ορισμένων πελατών της να αγοράσουν αεροσκάφη της Boeing Co.

Tα έξοδα για αποζημιώσεις, αλλά και της επίδρασης του πλάνου μείωσης του κόστους λειτουργίας, παράγουν ζημίες στα προ φόρων και τόκων κέρδη το 2006, ανακοίνωσε σήμερα η μητρική εταιρεία της Airbus, European Aeronautic, Defence & Space Co. Οι μετοχές της EADS υποχώρησαν έως 3,4%.

Η EADS ενδέχεται να έχει υψηλότερο κόστος εξ αιτίας της διετούς καθυστέρησης παράδοσης του Α380, που κοστίζει τουλάχιστον 13,5 δισ. δολ. για να αναπτυχθεί. Οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε αιτήματα για αποζημιώσεις από σειρά αεροπορικών εταιρειών. Εξ αιτίας του A380, η Airbus δεν κατάφερε να παράγει ένα ανταγωνιστικό του Boeing 787 αεροσκάφους, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά από το 2000 χαμηλότερες παραγγελίες έναντι της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της.

Οι μετοχές της EADS, με έδρα το Παρίσι και το Μόναχο, υποχώρησαν έως 87 σεντς, φθάνοντας στα 24,87 ευρώ η μία. Στις 9:59 π.μ. στο Παρίσι (τοπική ώρα) διαπραγματεύθηκαν 2,7% χαμηλότερα. Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της EADS έχουν σημειώσει απώλειες 19%, έναντι ανόδου 30% των μετοχών της Boeing, που εδρεύει στο Σικάγο.

Η Airbus κατηγορεί την πολύπλοκη διαδικασία καλωδίωσης (συνολικά 300 μιλίων) του διώροφου Α380, για τις καθυστερήσεις παράδοσής του.

Ηδη η FedEx Corp. ακύρωσε την παραγγελία 10 αεροσκαφών Α380 για τη μεταφορά εμπορευμάτων, προτιμώντας αεροσκάφη της Boeing. Aλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Emirates, του μεγαλύτερου πελάτη της Airbus για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, είπαν ότι ενδέχεται να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους, εάν υπάρχουν και άλλες καθυστερήσεις.

Η Airbus έχει 166 παραγγελίες για το Α380. Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, η Airbus θα παραδώσει μόνο 84 αεροσκάφη έως το 2010 από 159 αεροσκάφη που θα παρέδιδε, το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2006. Η εταιρεία είπε τον Οκτώβριο ότι θα έχει συνολικά λειτουργικές ζημίες για την περίοδο ύψους 4,8 δισ. ευρώ (6 δισ. δολ.) για το πρόγραμμα του Α380.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα