Η «συνταγή» για τα μέτρα στήριξης - Πώς θα «θεραπευτούν» οι ζημιές λόγω Όμικρον

Αδ. Γεωργιάδης: Στοχευμένα και λελογισμένα μέτρα - Κάλυψη στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έπαθαν ζημιά
Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 09:17
UPD:09:27
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Εξαιρετικά στοχευμένα και λελογισμένα» θα είναι τα νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την ανάσχεση της Όμικρον, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν πάμε σε ένα νεο γενικό μπαράζ μέτρων στήριξης. Τα μέτρα θα ειναι εξαιρετικά στοχευμένα και λελογισμένα» ανέφερε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Αφού μετρήσουμε το φαινόμενο, αφού κλείσει η περίοδος των μέτρων - αν π.χ. μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα στις 16 Ιανουαρίου - όπως είχαμε προαναγγείλει - θα καλύψουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τα μέτρα αυτό που πρέπει να καλύψουμε» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση, όπως δεν το έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα». «Δεν χρειάζεται ανησυχία. Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί είμαστε από πάνω, επεξεργαζόμενοι σενάρια αναλόγως της ζημίας και των ΚΑΔ. Προφανώς υπάρχουν κλάδοι όπως τα νυχτερινά κέντρα που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, υπάρχουν κλάδοι που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξει για τις περιπτώσεις αυτές στήριξη «και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού λελογισμένα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, «το 2022 είναι ένα έτος που πρέπει να μαζέψουμε το έλλειμμα, άρα η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών μας πρέπει να είναι σωστή. Θα είμαστε από πάνω σε όσους έχουν υποστεί ζημία από τα μέτρα για την Όμικρον. Από την άλλη αυτό θα γίνει με τρόπο ώστε να μην προκληθεί ανησυχία στις αγορές, ούτε εκτροχιασμός» σημείωσε.

«Θα καταλήξουμε σε ένα οριστικό πλέγμα μέτρων θεραπείας της ζημίας των επιχειρησεων και εργαζομένων που πράγματι έπαθαν ζημιά τωρα στις εορτές ή και συνολικά λόγω της πανδημίας μεγαλύτερη του μέσου όρου, προσδοκώντας ότι το 2022 θα είναι ένα έτος που η πανδημία θα μείνει πίσω» πρόσθεσε.

Όπως έχει γράψει η «Ν» τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης προγραμματίζεται να ανακοινωθούν λίγο πριν από το τέλος του μήνα και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να καταγράψει τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά και να κερδίσει χρόνο για να φανεί αν θα χρειαστούν και πρόσθετοι περιορισμοί. Η καταγραφή των επιπτώσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα επιχειρηθεί να γίνει με την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στοιχείο για το οποίο πλέον υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στο οικονομικό επιτελείο. Έτσι και τα μέτρα στήριξης, πέραν των αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αναμένεται να έχουν πιο… οριζόντιο χαρακτήρα, τα υπόλοιπα μέτρα θα επιχειρηθεί να προσδιοριστούν με βάση τις πραγματικές απώλειες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα