Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Kαθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών, καθώς ο ψυχρός καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση.

Χιόνι θα πέσει σχεδόν σε όλα τα βορειανατολικά της χώρας σήμερα και αύριο καθώς αρκτικοί άνεμοι πνέουν νοτίως από τον Καναδά, σε συνδυασμό με καταιγίδα που κινείται βορείως των ακτών της Καρολίνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της AccuWeather Inc. στο Web site της. Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από τις κανονικές για την εποχή από τις 23 Ιανουαρίου έως τα τέλη του μήνα, προέβλεψε χθες το National Weather Service.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 41 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 52,65 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:29 π.μ. στη Σιγκαπούρη (τοπική ώρα) διαπραγματεύθηκε στα 52,56 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,03 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας χθες στα 52,24 δολ. το βαρέλι, αφού την προηγούμενη ημέρα υποχώρησαν 3,4%. Το πετρέλαιο άγγιξε τα 50,28 δολ. το βαρέλι χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 25 Μαΐου του 2005.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 20% τον μήνα που πέρασε, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περιφέρεια που καταναλώνει το περισσότερο πετρέλαιο στη χώρα, περιόρισε τη ζήτηση. Η βενζίνη και τα διϋλισμένα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, ωθώντας τα πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 47 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 53,25 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 10:13 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 53,23 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών, το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα ότι τα διϋλισμένα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, αυξήθηκαν 1,35 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 141 εκατ. βαρέλια στις 5 Ιανουαρίου, 3,4% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Τα αποθέματα βενζίνης μάλλον αυξήθηκαν 2,2 εκατ. βαρέλια. Αυτά διατηρήθηκαν στα 213,3 εκατ. βαρέλια πριν από μία εβδομάδα, στα υψηλότερα επίπεδα 13 εβδομάδων και 1,5% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 33% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου.

Την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, πιθανόν μειώθηκαν κατά 100.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Στις 5 Ιανουαρίου διατηρήθηκαν στα 314,7 εκατ. βαρέλια, 7,1% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο και 2,8% λιγότερα από το προηγούμενο έτος.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε τνα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο. Ο Οργανισμός θα μειώσει την παραγωγή του επιπλέον 500.000 βαρέλια από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο ΟΠΕΚ πρέπει να περιμένει μέχρι τότε πριν αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα