Στα 100 δολ. το βαρέλι το αργό μετά από «διόρθωση», λέει ο Jim Rogers

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 11:37

ΣΤΑ 100 ΔΟΛ. το βαρέλι θα αναρριχηθεί το πετρέλαιο, μετά από μια «διόρθωση», εκτιμά ο Jim Rogers, ο οποίος προέβλεψε την έναρξη του ράλι των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής το 1999.

O Jim Rogers, ο οποίος προέβλεψε την έναρξη του ράλι των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής το 1999.

«Δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να ξέρω πόσο μακριά θα πάει η τιμή και το χρονικό διάστημα που θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ξέρω ότι στο γενικό πλαίσιο μιας ανοδικής αγοράς το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι», είπε ο Rogers σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Θα υπερβεί τα 150 δολ. το βαρέλι. Είτε αυτό γίνει το 2009 είτε το 2013, δεν έχω κάποια ένδειξη, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί».

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη υποχώρησε 33% και στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών, από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιούλιο του 2006. Ο Rogers, συγγραφέας του βιβλίου «Hot Commodities], έχει πει ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο επειδή εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη ανακάλυψη και επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και ολόκληρης της Ασίας, οδηγεί ανοδικά τη ζήτηση.

Ο Rogers, 64 ετών, που δημιούργησε σειρά δεικτών για τα εμπορεύματα και προβλέπει μακροπρόθεσμα άνοδο των αγορών του πετρελαίου και τν δημητριακών, ανέφερε ότι δεν άλλαξε τη θετική του πρόβλεψη. Ο Rogers International Commodity Index, που σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο τα πέντε τελευταία χρόνια, υποχώρησε 13% το εξάμηνο σε συνολική βάση απόδοσης.

«Όταν έχεις σημαντικά ανοδικές αγορές, 50% διορθώσεις ή αναιρέσεις είναι φυσιολογικές», επεσήμανε ο Rogers στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, συμπληρώνοντας: «Εχει συμβεί πολλές φορές στα χρονικά ανοδικών αγορών».

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 41 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας σήμερα στα 52,65 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Στις 4:46 μ.μ., ώρα Τόκυο, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 52,51 δολ. το βαρέλι.

Ο Rogers, που μίλησε στο Τόκυο για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Yutaka Shoji Co., ανέφερε ότι κάποιες διορθώσεις τιμών μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, όπως συνέβη με τον χρυσό, μετά την άνοδο των τιμών του τη δεκαετία του ΄70.

«Οι διορθώσεις υποχωρούν τόσο χαμηλά και αρκετά για να τρομάξουν τους πάντες και φαίνεται ότι θα σταματήσουν και στη συνέχεια αρχίζουν να ανεβαίνουν», είπε ο Rogers.

Το αργό πετρέλαιο οπωσδήποτε θα ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι πριν η ανοδική αγορά αγγίξει το τέλος, είπε τον Ιούλιο, μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκαν οι τιμές κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο Rogers, που είναι πρόεδρος της Beeland Interests Inc.

Ο ίδιος είπε ότι καλαμπόκι, το στάρι και το νικέλιο είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, παρά το ότι το πετρέλαιο οδήγησε χαμηλότερα τον δείκτη Rogers International Index.

O Rogers δεν αγοράζει μεμονωμένα εμπορεύματα, όπως τον συμβουλεύουν οι δικηγόροι του. Ο ίδιος είπε ότι αγόρασε πρόσφατα τον Rogers Agriculture Index που ευνοήθηκε από την άνοδο της ζήτησης δημητριακών. Ο δείκτης, έχει υποχωρήσει 0,5% φέτος, στο σύνολο της βάσης απόδοσης.

Καταλήγοντας ο Rogers είπε ότι προτιμά επενδύσεις εκτός του δολαρίου των ΗΠΑ και πως αγόρασε μετοχές αεροπορικών εταιρειών. Η μόνη αεροπορική εταιρεία από την οποία έχασα χρήματα πέρυσι, ήταν η Japan Airlines, κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα